iPhone som bærbar strålingsmåler

iPhone som bærbar strålingsmåler

Tilbehørsprodusenter finner stadig nye bruksområder for smartmobilen.

Scosche går nye veier når de nå tilbyr en måler for radioaktiv stråling for iPhone.

Scosche, som tidligere er mest kjent for ymse iPod- og Mac-tilbehør, og som også er blitt omtalt av Macworld, våger nå å satse ganske ukonvensjonelt.

Du er kanskje ikke så hardcore at du trenger din egen Geigerteller, men en håndholdt strålingsmåler kan komme godt med, enten det er til feriebruk eller til skolebenken.

Feriebruk? Jo, for opprinnelig er RDTX pro tiltenkt bruk i Japan for dem som bor i områder som ble rammet av tsunamien og der det senere ble nedfall etter Fukushima-ulykken. Japanerene er naturlig nok sensitive for dette, men også tilreisende kan ha behov for å gjøre sine egne foranstaltninger. Følg selvfølgelig myndighetenes råd.

Og så går også en del av overskuddet fra salget tilbake til fond for dem som ble rammet av tsunamien. I utgangspunktet skal denne måleren selges i Tokyo fra september av til prisen av 330 dollar, omlag 1800 kroner.

Holder det gående i 96 timer

Enheten kan enten kobles til en iPhone over Dock Connector-kontakten, eller også drives helt frittstående av et enkelt AA-batteri i opptil 96 timer. Enheten er ferdig kalibrert og kan måle gammastråler over 60keV med 5 prosents nøyaktighet. Det operative spekteret er 0.01 uSV/t - 10,000 uSv/t (mikroSievert/time).

Avlesning kan skje på en iPhone i egen app og instrumentene er enkle å lese: Grønn farge viser at det er trygt, oransje at det er forhøyede nivåer, mens rødt viser farlige målenivåer.

En mer presis digital avlesning er også mulig med presise data, og resultatene kan selvfølgelig (sic) tvitres direkte eller postes til Facebook. Eller ses på Google Map. Ikke ta det som en oppfordring til det siste innen ekstrem-turisme. Tsjernobyl bør man fremdeles holde seg langt unna.

Om du er nysgjerrig, kan du lese mer hos Scosche her. Se en demovideo nedenfor.