Google-søk på Iphone koster 1 milliard

1MRD: 1 milliard dollar for standard-søk på Iphone.

Google-søk på Iphone koster 1 milliard dollar

Det er ikke småpenger Google betaler for å sikre seg mobilsøk fra Iphone. 

De fleste, når de tenker på nettsøk, tenker på Google. Kanskje de ikke engang tenker over det. 

Men både Google og Apple har tenkt grundig gjennom hvor mye førstnevnte skal betale sistnevnte for å være standard-søkemotor på Apples mobile enheter. Svaret på det mange lurte på, kom nylig frem i en rettssak.

Alphabet Street

Rettssaken, som ruller i det amerikanske rettssystemet, er mellom Google-eier Alphabet og Oracle. Oracle beskylder Google for å ha utviklet Android på bakgrunn av Java-kode uten å betale for det.

Under bevisfremleggelsen som del av søksmålet ble det søkt opplysninger om ulike data knyttet til Googles finanser. Og der kom det altså frem at det er en gullkantet avtale mellom Google og Apple for standard-innstillingen på internettsøk på IOS.

Én milliard dollar høres mye ut (tallet gjelder for 2014), men mange trodde faktisk summen var høyere. Derimot dreier dette seg i første omgang om en rundsum, som siden kompletteres av en form for kurtasje der Apple mottok inntil en tredjedel av Googles omsetning knyttet til fordelen gjennom søkene.

 En stund ble det spekulert i om hvorvidt Apple kom til å droppe Google-samarbeidet og heller gå over til Bing eller Yahoo. Dette sammenfaller med disharmonien mellom de to selskapene, og muligens primært fra Jobs-tiden. Men det ser ut til at Google-avtalen er fornyet mellom partene, til en nå ukjent sum.

DuckDuckGo

Og ønsker du det, kan du faktisk endre søkemotor under Safari-innstillingene på Iphone eller Ipad selv til fordel for Bing, Yahoo eller DuckDuckGo.

Via Bloomberg

iPhone