– Iphone blir dobbelt så bra

UNDER SKALLET: Tross mange nyheter innvendig er det meste som før utenpå Iphone 6s og 6s Plus. Men du ha fått én ny farge å velge i. (Foto: Apple)

– Iphone blir dobbelt så bra

Under et nesten uforandret ytre, bortsett fra en ny fargesjattering, har Apple gjort store forbedringer av Iphone.

– Det eneste som er endret med iPhone 6s og 6s Plus, er alt, sa global markedssjef hos Apple, Phil Schiller, da de nye smartmobilene ble presentert onsdag kveld.

Lanseringsrunden var blant de større som Apple har kjørt, med både nye Iphone-modeller, 12,9-tommers Ipad Pro, ny Apple TV med nytt operativsystem, nye Apple Watch-modeller og kunngjøring om at Ios 9 blir tilgjengelig som gratisoppdatering 16. september.

Innovasjon

Hovedbudskapet fra Apple-toppsjef Tim Cook var at selv om de nye Iphone-modellene ligner til forveksling på dagens Iphone 6 og Iphone 6 Plus, ligger det mye innovasjon i de nye, som altså heter 6s og 6s Plus – akkurat slik ryktemakerne hadde spådd.

Skjermstørrelsen er uforandret, på 4,7 og 5,5 tommer.

Forbedringen som brukere flest vil merke mest til daglig, er trolig det nye 3D Touch-brukergrensesnittet. På samme måte som på styreflaten på nyeste Macbook vil skjermen på de nye Iphone-ene detektere om man trykker lett eller litt tyngre.

Systemet er basert på kapasitive sensorer – det vil si sensorer som blant annet måler elektrisiteten i fingrene – under skjermoverflaten som kontinuerlig følger med på endringer i avstanden fra overflaten. Apple har utviklet en mer avansert taptisk motor, gir mer nøyaktige tilbakemeldinger til fingrene. Et mini-tapp kan for eksempel besvares i bare 10 millisekunder, mens en full tapp kan være 50 millisekunder.

Apple bruker ordene Peek og Pop om om henholdsvis lett og litt tyngre trykk på skjermen. Både i operativsystemet og i appene får man et kjapt innblikk i innholdet, for eksempel i en epostmelding, med et lett trykk, Peek. Men hvis man vil gjøre noe med  det, trykker man litt hardere, Pop, og får for eksempel opp relevante menyvalg, som å svare på en melding.

Ifølge Apple vil for eksempel Dropbox bli mye enklere å bruke, og Facebook-status kan sjekkes direkte på hjemmeskjermen.

I mange apper vil altså et lett trykk gi en forhåndsvisning av innholdet, for eksempel en adresse på et kart eller en avtale i kalenderen, uten egentlig å åpne for eksempel Safari, Kart eller Kalender.

Teknologien vil gjøre det mye raskere enn før å svitsje mellom apper. Samtidig har Apple introdusert en ny teknologi som skal gjøre det raskere å komme tilbake til appen man egentlig jobber i.

Økt prosessorkraft

Sentralt i forbedringene av de nye Iphone-modellene er Apples nye prosessorbrikke, A9, som er Apples tredjegenerasjons prosessor for mobil og nettbrett. Vi snakker om en 64-bits prosessor med ny, optimalisert transistorarkitektur. Prosesseringshastigheten er ifølge Apple 70 prosent raskere enn i forrige prosessorgenerasjon, A8.

Grafikken skal være opptil 90 prosent raskere. Spillprodusenter som var på scenen sammen med Apple-folkene under lanseringen, demonstrerte nye visuelle effekter som trolig vil styrke Iphones posisjon som spillkonsoll.

De nye mobilene har også en ny M9-bevegelsessensor som alltid vil være på, uten at det skal gi dårligere batteritid.

12 megapiksler

Apple-folkene gjorde et stort nummer av kameraforbedringene under lanseringen. Oppløsningen på hovedkameraet er økt fra åtte til tolv megapiksler. Mange vil si det var på høy tid, men Apple minnet om at megapikselhysteriet tidligere har bidratt til å svekke bildekvaliteten både på mobilkameraer og andre kameraer.

3D TOUCH: De nye Iphone-ene ser ut som før, men har fått viktige endringer i brukergrensesnittet. (Foto: Apple)

– Vi ville ikke øke oppløsningen før vi kunne være sikre på å unngå dårligere bildekvalitet, som fotobransjen har slitt med, sa Schiller under lanseringen. Han påpekte at når man pakker pikslene tettere sammen, er det lett å få bildestøy og ukorrekte farger fordi bildedata bokstavelig talt kan smitte over til nabopikslene.

Apple har tatt i bruk tiltak som bedre fargefiltre og isolasjon mellom pikslene for å sikre god bildekvalitet med den høyere oppløsningen.

Kameraet i de nye Iphone-modellene kan naturligvis ta HD-video, men nytt er det at de nå også kan ta opp 4K-video for første. Dette gir videobilder på åtte millioner piksler, og 4K-video kan redigeres i to parallelle videostrømmer via Apples videoredigeringsprogram Imovie på Iphone-en.

Når man filmer i 4K, vil man samtidig kunne ta stillbilder fra 4K-strømmen med oppløsning p åtte megapiksler.

Apple hevder for øvrig at den nye Iphone-generasjonen er solidere enn forgjengerne både når det gjelder aluminiumsvalget og glasset.

Forsidekameraet for selfies er også forbedret. Det får nå en oppløsning på fem megapiksler, mot bare 1,2 megapiksler tidligere. Og det har fått et nytt «blitssystem» der selve skjermen benyttes til å lyse opp motivet. Apple kaller løsningen for True Tone Flash og hevder dette blant annet vil gi bedre selfies, særlig i miljøer der ute- og innelys er blandet, for eksempel når motivet er nær et vindu.

Levende bilder

En annen nyhet på kamerasiden er at Iphone 6s og 6s Plus vil kunne ta «levende bilder». Dette er en funksjon man vil kunne velge om er på eller av. Den består i at kameraet tar opp et halvannet sekunds opptak før og etter selve bildet, men Apple kaller det ikke et videoopptak, bare en utvidelse av tiden for fotoopptaket.

Løsningen skal angivelig ikke kreve noe særlig mer lagringsplass til bildene, som også kan brukes til å gi levende bilder på Apple Watch.

Ellers er de nye Iphone-modellene sterkt forbedret både når det gjelder 3G/4G-støtte, med støtte for opptil 23 LTE-bånd. Apple hevder at dette er flere enn noen andre mobiler på markedet, noe som skal gi økte roamingmuligheter når man reiser i utlandet.

Det er også utviklet nye ladestasjoner som matcher fargene på Iphone, som i USA vil få de samme priser som forgjengerne, men med nye betalingsløsninger som gjør at man får ny Iphone hvert år, dersom man velger denne ordningen. Det er ikke kjent om et slik kjøpsprogram kommer til Norge.

For øvrig skryter Apple av at alle de nye produktene er produsert så miljøvennlig som mulig.

Ikke før jul?

Apple har foreløpig ikke sagt noe konkret om når de nye Iphone-ene blir tilgjengelig i Norge. Forhåndsbestillinger tas imot i 12 land 12. september og leveringen begynner i disse landene 25. september. Apple lover imidlertid at mobilene skal være tilgjengelig i over 130 land og hos mer enn 400 mobiltilbydere innen utgangen av året, så det er vel gode sjanser for at vi kan ringe og ønske hverandre godt nyttår med Iphone 6s eller Iphone 6s Plus.

Og den nye fargesjatteringen? Rosagull.

iPhone