Ipod lokker til Mac-kjøp

Ipod lokker til Mac-kjøp

Apples Ipod har fått ungdom og studenter til å interessere seg for Apples bærbare maskiner.
Det er programvaren som får unge mennesker interessert i Apples maskiner. At maskinen har nødvendig kapasitet tas som en forutsetning.

En prisreduksjon på nærmere ti prosent på den største maskinen til 21.000 kroner bidrar også positivt.

Bygger på Unix

Maskinmiljøet med operativsystemet OS X bygger på Unix, men har en brukerbetjening som er minst på høyde med Microsoft XP. Selve operativsystemet OSX er derfor skjult av brukermiljøet Finder.

Med den seneste versjonen av operativsystemet, 10.35, er det enda bedre støtte mot programvare for Microsoft Windows. For de fleste er Microsoft Office en selvfølge på Apples maskiner.

-- G4 er blitt voksen. G5 i Powerbook tar tid. Apple er for de som er lei av å konfigurere, de som ønsker at det bare virker, fremhever Arne Odden, daglig leder i Apple.

G4 er navnet på datamaskingenerasjonen og også Apples navn på IBMs prosessor Powerpc. I øyeblikket er det G4 som benyttes i bærebare maskiner, G5 i Apples stasjonære og tjenestemaskiner. G5 er kraftig, men krever strøm.

Eneste skår i gleden er at IBM fortsatt ikke har stabilisert produksjonsteknologien for 90 nanometer. IBM er ikke alene. Også Intel sliter med å få ferdig sine avanserte prosessorer.

Etterspørselen er derfor større enn tilbudet. En strømsvak G5 vil være ettertraktet.

-- G4 bruker lite strøm. Batteritiden er derfor best. Våre maskiner varer i fem timer, hevder Arne Odden.

Dominerer

På det grafiske området er Apple dominerende. Det er samspillet mellom OS X og applikasjonene som tilfredsstiller brukerne

-- De kreative går fra stasjonært til bærbart. De får nok ytelse til å jobbe, fortsetter Arne Odden.

For rundt et år siden var klokkefrekvensen på 1 GHz. Nå er den på 1,33 GHz for den minste maskinen og 1,5 GHz for de to største. Apple betegner dem for Powerbook G4 12 tommer, G4 15 tommer og G4 17 tommer. De to sistnevnte benytter brede skjermer.

Selv den minste maskinen som veier 2,1 kilo, har 60 GB platelager og mulighet for å brenne dvd og cd-plater. Trådløs og 100 Mbit per sekund datakommunikasjon er standard. På de to større er platelageret på 80 GB og det benyttes Gigabit Ethernet.

-- I løpet av det siste året har de bærbare maskinene fått mer prosessorkraft, kjappere systembuss og bedre skjermer. Grafikken avlaster hovedprosessoren, forklarer Christer Mykkestue, produktansvarlig i Apple.

Grafikken er ATI Radeon 9700 med 64 eller 128 MB grafikkminne, mens G4 12 har NVIDIA Geforce FX Og 5200 med 64 MB minne.

Trådløse nyheter

Apple var først ute med trådløsnettverk-standardene 802.11b og g, hevder Arne Odden. B er 11 Mbit per sekund trådløs forbindelse, g er 54 Mbit per sekund. Også Apples konkurrenter på bærbare pc-er tilbyr nå b og g.

USB (Unversal Serial Bus) 2.0 er standard. Tilsvarende er Sonys Firewire. Denne er på 400 eller 800 Mbit per sekund. Mens mange markeder er uinteressert i Firewire går Danmark, Norge og Tyskland inn for at bærbare maskiner skal tilby denne kommunikasjonen.