Ipod skal selge Imac

Ipod skal selge Imac

PARIS: Apples nye folke-pc får krefter fra G5-prosessoren og design fra knallsuksessen iPod.
PARIS: Målgruppen er først og fremst privatpersoner som vil jobbe kreativt med lyd, bilde og film. Og som bryr seg om hvordan datamaskinen ser ut. I sjefen Steve Jobs' sykefravær var det nestkommanderende Philip Schiller som holdt åpningstalen under Apple Expo i Paris i formiddag. Og når den etterlengtede G5-baserte iMac-en endelig bli vist fram, stod ikke hallelujastemningen tilbake for noe Jobs har fått til noen gang.

Det er designteamet bak musikkmaskinen iPod som har designet de nye Mac-ene. Så tynne og elegante er de at man uvegerlig stiller seg spørsmålet om hvor i alle verden det er blitt av selve datamaskinen. Det man ser er egentlig bare en pen, to tommer tykk dataskjerm.

Tre modeller

Det er ingen tvil om at Apple vil utnytte suksessen som er blitt iPod-spillerne til del, og på den måten nå ut til nye, designorienterte brukergrupper.

-- Jeg pleier å si at Mac-maskinene er penere på baksiden enn noen annen datamaskin er på forsiden, påpekte Schiller under presentasjonen.

De nye iMac-modellene bruker G5-prosessorer på henholdsvis 1,6 og 1,8 GHz. Sammen med kraftig skjermkort burde disse gi datakraft nok til å drive grafikkintensive programmer som bilde- og videoredigering, dvd-produksjon, video-chat og dataspill.

De to 17-tommers modellene kommer med hver sin prosessorstørrelse, mens 20-tommeren bare kommer i 1,8 GHz-utgave. Sistnevnte har litt ekstra av det meste, og dobbelt så stor disk på 160 Gb.

På gata i september

Alle modellene har superdrive for dvd-brenning, 256 Mb ram, som kan utvides til 2 Gb. Innebygd støtte for Usb 2.0, firewire, ethernet og modem har alle maskinene, samt intern støtte for Bluetooth og trådløst nett med Apples egen Airport-teknologi.

-- Maskinene har alt du trenger og ingenting du ikke trenger, var visedirektør Schillers påstand.

Maskinene skal være tilgjenglige i alle land i løpet av september, og i Norge blir prisen inkludert merverdiavgift 12.000 kroner for 1,6 GHz 17-tommer, og 14.000 for 1,8 GHz-versjonen. 20-tommersmodellen oppgis å koste 18.000 kroner.