Ipod tynn som en blyant

Apple lanserte onsdag en ny Ipod-serie, Ipod Nano. I tillegg presenterte Apple og Motorola den første Itunes-mobilen, Rokr.

For en gangs skyld var det hold i ryktene. Hype-maskinen rundt Steve Jobs og Apple har vært hyperaktiv de siste ukene, og akkurat som ventet kunne selskapet onsdag vise fram en ny Ipod og en mobiltelefon med Itunes.

Den nye Ipoden er tynn og lett. Versjonen på fire gigabyte har plass til 1.000 sanger. Apple-sjef Steve Jobs er ikke beskjeden i sin omtale av den nye musikkspilleren.

- Ipod Nano er den største revolusjonen siden den opprinnelige Ipoden. Det er en fullblods iPod i en umulig liten størrelse, og den kommer til å endre spillereglene for hele markedet for bærbare musikkspillere, sa Jobs under presentasjonen.

Ifølge ferske markedstall offentliggjort denne uka av Solutions Research, har Ipod nå en andel av det digitale musikkspiller-markedet på 53 prosent.

Svart og hvit

Nano er lett, 42 gram. Ipod mini til sammenlikning veier 100 gram, Ipd Shuffle 22 gram. Den kan alternativt romme 25.000 bilder i stedet for musikk.

Nano er tilgjengelig med det første i en 4 GB-modell til anslått utsalgspris på 2 190 kr og en 2 GB-modell til kr. 1.790.

Begge modeller kommer i hvit eller sort design, og det skal selges masse tilbehør. Spilleren har samme 30-pinners docktilkobling som iPod og iPod mini, og fungerer sammen med totalt over 1.000 tilleggsprodukter utviklet for iPod, derunder Ipod bilstereoadapter. 

I tillegg til Ipod Nano lanserte Motorola og Apple i fellesskap den første mobiltelefonen skreddersydd for Itunes.