Islendinger forbannet på HP

HP har ikke klart å stagge hissige partnere etter at de introduserte et nytt partnerprogram. Islandske og HP-lojale Kerfi er forbannet.

Den islandske systemintegratoren Kerfi har vært blant de mest lojale HP-leverandørene i Norden. Det er i ferd med å endre seg. Nå har de begynt å selge IBM-løsninger for å gardere seg mot at HP tar deres store kunder.

 

- Det er klart at man blir forbannet når HP vil selge til våre store kunder. Det er jo vi, HPs partner, som har gjort at HP for selge til kundene. Samtidig med at HP sier vi skal være lojale og trofaste, tar de kundene fra oss, sier Kerfis sjef i Sverige, Anders Grönlund til ComputerSweden.

 

Grönlund forteller at de ganske sikkert ikke ville ha sluppet IBM inn døren hvis HP ikke hadde rappet kunder fra dem.

 

Ukjent 

 

Opin Kerfi Group er nok ukjent for mange nordmenn, men er på vei til å bli en av de mer betydelige systemintegratorene i Norden. De har også et kontor i Norge, men driver foreløpig i liten skala. For et års tid siden var det snakk om at de var på oppkjøpsjakt, men etter det vi vet, har dette ikke resultert i noe ennå.

 

Opin Kerfi, som på islandsk betyr åpne systemer, startet som et rent HP-kontor på Island i 1985. HP var det andre internasjonale selskapet som etablerte seg i landet. IBM var først.

 

Ni år etter hadde HP Island en omsetning på 500 millioner islandske kroner, men året etter solgte HP seg helt ut og selskapet skiftet navn til Opin Kerfi. Islendingene holdt seg lojale mot HPs produkter og i 1997 oppnådde de for første gang en omsetning på over en milliard islandske kroner, noe som rundt regnet tilsvarer 100 millioner norske kroner.

 

På børs

 

I 2000 ble selskapet oppført på den islandske børsen og begynte aktivt å lete etter selskaper i sine naboland. Danmark lå dem nærmest siden det var der HP-kontoret de jobbet med holdt til.

        

Det var derimot i Sverige de skulle få napp. De kjøpte Datapoint, et selskap omtrent på størrelse med dem selv og som drev kontorer både i Sverige og Norge. Plutselig var Kerfis operasjon dobbelt så stor og halvparten av de ansatte var utenlandske.

        

Omtrent samtidig startet de opp et selskap i Danmark. De var 10 ansatte da, og har nå vokst til rundt 50.

        

Et nytt oppkjøp fulgte. Virtus ble innlemmet og Datapoint og Virtus ble nå kalt Kerfi AB. I 2004 hadde Opin Kerfi Group en omsetning på cirka 1,5 milliarder norske kroner.

 

Les også: Nye titler til HP-partnerne

 

HP advarer partnerne