It-ansvarlige gir blaffen i mobilsikkerhet

Nesten åtte av ti it-ansvarlige bruker ingen krypteringsfunksjon som beskytter innholdet på deres mobile arbeidsenheter, ifølge en undersøkelse fra Pointsec.

78 prosent av de profesjonelle it-ansvarlige beskytter ikke informasjonen på sine mobile arbeidsenheter. Dette til tross for at mange av dem lagrer sensitiv informasjon om seg selv, bedriften, kunder, venner og familie på de små enhetene, skriver Pointsec i en pressemelding. Pointsec lever for øvrig av å lage sikkerhetsløsninger.

 

The Mobile Usage Survey 2005 ble gjennomført blant 73 it-ansvarlige fra en rekke ulike selskaper og land, hvorav 34 prosent kom fra selskaper med over 1000 ansatte.

 

Undersøkelsen viser at brukere lagrer store mengder bedriftsdata på sine mobile enheter, herunder kundekontakter, e-postadresser og passord. Mange lagrer også personlige data om seg selv, venner og familie, for eksempel bankkontoopplysninger, bilder og til og med PIN-koder – alt dette uten å ta høyde for sikkerhetsrisikoen ved at dette kan komme på avveie og i uønskedes hender.

 

Overraskende

 

Selv om undersøkelsen ble gjennomført første gang for fire år siden er det fortsatt overraskende få som tar hensyn til risikoene ved å lagre ukrypterte data på håndholdte maskiner, skriver Pointsec. Hele 78 prosent av brukerne krypterer ikke informasjonen på sin pda eller smarttelefon selv om de lagrer sensitiv personlig og bedriftsmessig informasjon på dem. Dette til tross for at 81 prosent bruker dem til å lagre foretningskontakters navn og adresser, 45 prosent til å motta og lese e-post og 27 prosent til å lagre bedriftsinformasjon. 59 prosent bruker enhetene som forretningsdagbok og 14 prosent til lagring av informasjon om kunder.

 

Undersøkelsen viser samtidig at flere mister sine mobile dataenheter enn før. I fjor oppga 16 prosent at de hadde mistet en, mens i årets har tallet økt til 22 prosent. Av disse hadde så mye som 81 prosent ingen kryptering av informasjonen og innrømmet at de var bekymret for at informasjonen kunne komme i gale hender. De innså at dette innebar risiko for at bedrifts- og privatdata kunne komme på avveie.

 

Mister på reise

 

Du er mest utsatt for å miste din mobile enhet når du er på reise, ikke som følge av tyveri – men fordi mange glemmer dem igjen i taxier, tog og busser eller på flyplasser og togstasjoner. Å ta et glass for mye i en nattklubb eller en pub eller å slappe av på en restaurant er også situasjoner der mange glemmer igjen sine enheter.

 

Når man mister sin mobile enhet informerer bare 40 prosent politiet, mens resten enten tror det er lite eller intet politiet kan gjøre eller at dette vil koste mer enn å erstatte enheten med en ny.