SAKKER AV: Salgsøkningen av smartmobiler spås å sakke av fra og med i år. De store kommer fortsatt til å dominere.

SAKKER AV: Salgsøkningen av smartmobiler spås å sakke av fra og med i år. De store kommer fortsatt til å dominere.

2016 blir (mer) mobilt

Nei, jeg sparker ikke inn noen åpne dører. Mobilen har fått en stadig større rolle i folks liv. Og større skal den bli.

Når jeg hevder at mobilen og mobile dataløsninger vil øke enda mer, tenker jeg ikke på at "alle" på trikken sitter med hodetelefoner eller øreplugger og ser ned i fanget. Jeg tenker heller ikke på at det i mange sosiale sammenhenger er mer kommunikasjon via skjermer og elektronikk enn det er mennesker imellom der og da.

Jeg har alltid vært overmåte opptatt av teknologi, særlig den sorten som har en eller annen datamaskin inne i seg. Da Palm Pilot kom på markedet, sto jeg langt fremme i køen og siklet.
For lesere som ikke kjenner til Palm, kan jeg vel si at det var en type lommedatamaskin som kunne det meste av hva dagens smarttelefoner kan. Bortsett fra at den ikke var en telefon. Heller ikke et kamera. Eller musikkspiller. Men en nyttig liten sak som holdt styr på kalenderen, kontaktlister og alt annet du ville huske.

I de tider ble jeg stadig vekk spurt hva i all verden det var for leketøy, og jeg svarte at det var den nyttigste datamaskinen jeg noen sinne hadde hatt. Og mente det.
Så i den ene lommen hadde jeg en Palm, i den andre en gsm mobiltelefon. Det var ganske greit, og jeg skal innrømme at jeg ikke savnet et apparat som kombinerte de to. For Palmen hadde kontakt med internett via mobilen, og de to kunne snakke sammen over Bluetooth.

Nok mimring. Nå bruker vi mobilen til det utroligste. Klassikeren er handleliste. Det er gjerne den første applikasjonen du lager når du skal i gang med å utvikle for mobile enheter. Men fordi mobilen gir så mange muligheter, har jeg flere måter å håndtere sånne lister på.

En tid hadde jeg en tavle på kjøkkenveggen hvor jeg skrev opp hva jeg manglet i kjøkkenveien, som egg, melk, sukker og så videre. Når jeg skulle i butikken, tok jeg bilde av tavlen, og dermed hadde jeg handleliste. Nå står jeg med hodet i kjøleskapet og sier de samme ordene høyt, så skriver mobilen handlelisten selv.

Fint, flott og alt det der. Hva kommer? Ikke nye revolusjonerende apparater. Nye, ja. Revolusjonerende ikke. Det er først og fremst de mobile tjenestene som vil komme i enda flere bøtter og spann enn hva vi har sett til nå.

Mobilbank har vi fått, og billetter til trikk og buss, kino og teater kjøper vi i farten. Med mobilen. Vi får varsler om vei og føreforhold, trafikk og slike ting nesten uten å tenke over at det egentlig er ganske nytt. Du hadde det faktisk ikke i fjor, i alle fall ikke i 2014.

Fortsatt er det litt science fiction at du skal kunne gå inn i en klesbutikk, og bli geleidet av mobilen rett til slipsstativet fordi du har glemt at du skal på julebord, noe mobilen vet. At den også merker at du ikke har på deg slips, er faktisk ingen heksekunst.

Med sensorer i nær sagt alt mulig, kombinert med "alle" data som finnes (og det kan faktisk gjøres ganske sikkert uten at NSA eller PST får snoke) er mulighetene for nyttige tjenester nær uendelig.

Dersom det offentlige skulle få ut fingeren, vil det faktisk være ganske enkelt at smartklokken merker at du bør søke lege. Den kan faktisk ringe legevakten, legge inn symptomene og få gjennomført en rask helsesjekk med påfølgende blålystransport av deg om nødvendig.

"Nå må noen sette foten ned", "maskinene overtar", "umenneskelig" og så videre. Nei, luditter! Dette er ytterst menneskelig. La maskiner og elektronikk gjøre det de er best på til menneskenes beste. Så får vi bedre tid til å ta vare på hverandre IRL.

it-året 2016