Hva vil prege it-året 2016 – Toril Nag, konserndirektør tele i  Lyse

Hva vil prege it-året 2016 – Toril Nag, konserndirektør tele i Lyse

Hva er den viktigste trenden innen informasjonsteknologi i 2016?

2016 tror jeg blir de digitale assistentenes år. Det vil si at maskinlæring og roboter (to sider av samme sak) går fra fortsatt-litt-sciene-fiction til en nødvendighet alle virksomheter vurderer. Virtuelle assistenter blir vanligere og mer brukt (Amazon Alexa, Siri, Facebook M).

Folk forventer at systemene skal gjenkjenne bruker og situasjon og agere deretter. It-systemene både i bedrifter og de vi bruker privat er intet unntak – de forventes å ha intelligens, hente data fra ulike sensorer og kunne gjøre flere og flere oppgaver.

Sensorteknologi er blitt så billig og "folk flest" har så mye kraftig teknologi på seg nå at jeg forventer mer av dette i 2016. For eksempel en bilulykke: Sensorer i belte kan måle impact på sammenstøt og om involverte har puls eksempelvis, sende dette til ambulanse og sykehus for mer effektiv håndtering og prioritering av eksperter, samtidig som pårørende kan bli varslet til mobil, forsikringsselskap kan bli varslet for mer effektiv håndtering og politi/vegvesen for trafikkdirigering.

Og mer enkle dagligdagse ting kan bli mer automatisert. Fra å sjekke været på Yr-appen har jeg f eks gått over til å bruke IFTTT til å sende meg varsel dersom det regner slik at jeg husker paraplyen. Folk er veldig makelige. Vi vil egentlig bare at ting skal virke og forholde oss minst mulig til det. Slike løsninger har teknologien tidligere støttet, men tjenestene har vært for dårlig designet.

Hvilken trend har du og din virksomhet størst forventning til, og hvorfor?

For oss i Lysekonsernet, herunder Altibox, vil trenden med intelligente systemer og avansert dataanalyse være viktig både i vår daglige drift av systemer og teknologi, og ikke minst i møtet med kundene. 

For energisiden blir det grønne skiftet en realitet – kundene er ikke bare kunder og konsumenter av energi men vil i større grad også produsere – de blir prosumers. Jeg tror på sol – også i Norge – og mer effektiv ressursutnyttelse blir viktigere for folk flest. Det betyr avansert teknologi – for at det skal være enkelt. 

Vi tror kunder på energisiden – også her på grunn av globale trender – i mye større grad vil kreve at vi legger til rette. Vi har infrastrukturen, og teknologien. En ting som uansett er sikkert: Med eksplosjonen av intelligente skytjenester, sensorteknologi og smarte løsninger for «alt» vil bruken av båndbredde fortsette å vokse kraftig. En bygning uten fiber – eller i alle fall superraskt symmetrisk bredbånd – blir snart ubeboelig.

Så er kanskje 2016 året der det ikke lenger blir så spesielt å være et konsern som oss, som er store på både energi og fibernett. Hvilken bransje er vi i? Tja – siloer blir revet ned. Har du solide plattformer i et solid digitalt økosystem, med solide prosesser rundt identitet, betaling, fakturering, samt har en sterk og klar kundestrategi, samt solid kundeorientering og design thinking, er det strengt tatt ikke så relevant med bransje slik jeg ser det.

Hvilken trend ser du som en hype som ikke blir viktig i 2016?

Selvstyrte biler blir stort – snart – men i 2016 er det fortsatt en hype. 

Les om:

it-året 2016