10 år med Apple Store

10 år med Apple Store

Startet med to, nå er det over 300 - men fremdeles ingen i Norge.

For 10 år siden, den 19. mai 2001, åpnet Apple sine to første offisielle Apple Store-butikker i McLean i Virginia og Glendale i California.

Den gangen var mange skeptiske til at Apple skulle begi seg inn i den såkalte retail-bransjen, og de ble dømt nord og ned av alle mulige slags forståsegpåere.

- Jeg gir dem to år før de må pakke sammen, sa David Goldstein, sjef i konsulentbyrået Channel Marketing, i et intervju med Bloomberg BusinessWeek den gang.

Goldstein og flere andre har imidlertid (for lengst) måttet svelge sine ord. I ettertid kan det nemlig ikke ses på som noe annet enn en enorm suksess.

I dag finnes det hele 325 butikker i elleve ulike land - 87 av butikkene befinner seg utenfor USA. I forrige kvartal stod butikkene for nesten 13 prosent av Apples totale omsetning, noe som betyr at de solgte for 9,9 milliarder dollar, det vil si omlag 54 milliarder kroner.

Hvorfor suksess?

Årsaken til at Apple Store-butikkene har gjort det så bra, er det store fokuset på opplevelsen. De ansatte er ivrige på å hjelpe kundene og demonstrere hva man kan gjøre med produktene. Resultatet? Kundene føler seg fornøyde og kommer tilbake når det er tid for å kjøpe nye produkter.

I tillegg er mange av Apples butikker berømte for sin banebrytende arkitektur. Butikken på 5th Avenue i New York har blitt nærmest et landemerke (se artikkelbildet øverst), og i turistsesongen står det lange køer utenfor av ivrige Apple-fans som vil inn og se. Og der inne er det den minimalistiske Apple-stilen som rår, i interiøret så vel som i produktene.

Ingen norsk Apple Store

Apple har ingen offisielle Apple Store-butikker i Norge, og det er lite som tilsier at det vil komme i nærmeste fremtid. Apple-forhandlere finnes det imidlertid mange av, og kanskje er de allerede så godt etablert at det ikke er noe poeng for Apple å etablere seg her.

Under kan du se en video av Apple-sjef Steve Jobs presentere butikken som åpnet i Virginia den 19. mai 2001. Og en Simpsons-parodi...

(Kilder: Macworld Sverige, Macworld USA og Fortune)

Les om:

It Bransjen