20 år med norsk Mac-salg

20 år med norsk Mac-salg

Det har gått 20 år siden landets første Apple-butikk åpnet. I dag konkurrerer Humac med 50 andre Apple-forhandlere.

I 1989 så Mac&Carry dagens lys på Sjølyst. Dette var en av de første butikkene i Norge som solgte profesjonelt datautstyr over disk. Dette var forløperen for Humac, eller Office Line som butikken ble hetende da de flyttet til Ullevål Stadion og ble landets første Apple Premium Reseller. I dag finnes det over 50 offisielle Apple-forhandlere.

Jeppe Von Düring var med på å starte Mac&Carry-butikken den gangen.

- Jeg ble interessert i 1984 da jeg studerte i Utah og skulle kjøpe en skrivemaskin for å bøte på den uleselige håndskriften min. Det var faktisk den dagen Mac-en ble introdusert for hjemmebrukere. Jeg ble fascinert av hvilket verktøy det var, og hvordan Mac-en kunne hjelpe meg med å gjøre det bedre i studiene. Det var den fascinasjonen jeg tok med meg hjem. Da vi startet den gangen var det ikke mange steder i Norge man kunne kjøpe datamaskiner over disk. Mac&Carry var vel den første Mac-butikken, og vi fikk en stor kundegruppe med mac-brukere.

- Var dette en butikk for spesielt interesserte?

- Ja, kundene forlangte at man skulle vite alt om Mac fra a til å. Det gjelder nok fortsatt. Det krevde også at vi hadde engasjerte selgere. Det var alltid full brakke, uavhengig av dårlige eller gode økonomiske tider. Det er vel en av grunnene til at butikken overlevde de økonomiske svigningene som fulgte etter 1989. Jeg tror ikke du finner så mange datafirmaer fra den gangen som fortsatt eksisterer, sier han.

Spesialmaskin til 60 000 kroner

Siden Humac, den gang Office Line, åpnet sin butikk i 1995 på Ullevål Stadion, har det vært en rekke Apple-begivenheter - Steve Jobs' tilbakekomst i 1996 etter 11 års fravær, lanseringen av Imac i 1998, for ikke å glemme lanseringen av Ipod i 2001 – og sist men ikke minst fjorårets lansering av Iphone.

Butikken på Ullevål Stadion var den første Apple Premium Reseller-butikken i landet. Siden da har butikken og Humac gått fra å være rettet inn mot bedrifter og spesielt interesserte, til å favne bredere. I likhet med Apple selv forteller daglig leder Pål Boquist i Humac at privatmarkedet den gangen var et helt annet.

- En laptop med dockingstasjon kunne koste 60 000 i 1997. Siden da har det skjedd en helt annen penetrering av produktene på privatmarkedet. Det er ikke mange år siden Mac-en ble sett på som et spesialverktøy, forteller Boquist, og legger til:

- Det er først de siste fem-seks årene at man virkelig har begynt å se Apple som et bred merkevare.

Boquist sier at det har vært spennende å følge Apples krumspring - på godt og vondt.

Steve Jobs velsignede tilbakekomst

Jeppe Von Düring var en av dem som opplevde perioder på nittitallet hvor Macen ikke hadde helt den samme tiltrekningskraften.

- Det var en periode med pc-kloner, hvor man beveget seg mer mot grå og kjedelige bokser. Apple har hatt forskjellige strategier gjennom årene og det å være ytterst i verdensbildet til Apple har ikke alltid vært ideelt under norske forhold. Men da Steve Jobs kom tilbake med den første Imacen, kom det en slags vekkelsesbølge over hele verden. Vi på produktsiden fikk godfølelsen med en gang. Plutselig var vi tilbake til entusiasmen det startet med, sier han.

Humac har de siste årene gått igjennom en turbulent tid med bytte av eiere, og ble i juni i år kjøpt av ESC Group. Før den tid var Humac blitt nordens største Apple-forhandler ved at islandske Öflun og Office Line fusjonerte sommeren 2006.

LES OGSÅ: OS-Duell: Apple mot Microsoft

Russere har tatt over

Alexander Domanitsky, CEO i Humac Group, forteller at ECS Group som Humac er en del av, er en av Europas største Apple Premium Resellers.

- Bare i Oslo og omegn har vi hele fem butikker i tillegg til nettbutikken og en egen bedriftsavdeling. Vi er en av Skandinavias største leverandør av profesjonelle IT-løsninger for privatpersoner, bedrifter og utdanningsinstitusjoner basert på Apple-plattformen. Humac på Ullevål er en del av grunnmuren i vår norske satsning, fortalte Domanitsky da han var i Norge i forrige uke. Da feiret Humac 15 års-jubileum for butikken på Ullevål Stadion.

ECS Group er et russisk eid selskap og var allerede før oppkjøpet av Humac, en av de største Apple Premium Resellers i Europa med konseptbutikker i Russland, Tyskland og Kasakhstan. Humac har i dag 15 konseptbutikker, bedriftsavdeling og med mer enn 200 ansatte i Norge, Danmark og Sverige hvorav rundt 80 i Norge.

Boquist erkjenner at det har utviklet seg litt usikkerhet i organisasjonen i og med eierskiftet.

- Utfordringen fremover blir å bygge den trygghet, tillit og det kunnskapsnivået som gjør at man kan være den foretrukne Apple-samarbeidspartneren i Norge.

Femti eple-forhandlere

I dag finnes det 50 Apple-forhandlere i markedet, hvor Eplehuset er største konkurrende butikkkjede med 11 butikker i Norge og to i Danmark.

- Hvordan ser dere på den økte konkurransen i markedet?

- Vi har en tett dialog med både konkurrenter, distributører og Apple, og synes i grunnen det er bra at det kommer et mangfold. Det betyr bare at produktene blir bedre. Vi er sterkt etablert i Oslo, mens de største konkurrentene er spredt mer rundt i landet. Kunnskapen om produktet rundt i markedet er økende. Og jo flere som sprer ordet om Apple, både oss og konkurrentene våre, jo bedre er det.

LES OGSÅ
: Ekspansiv vekst for Eplehuset

Les om:

It Bransjen