Abelpris til belgisk matematiker

Abelpris til belgisk matematiker

Pierre Deligne vant for sine algebraiske oppdagelser.

I dag annonserte Abelkomitteen vinneren av den prestisjetunge prisen. Prisen gikk til den innflytelsesrike belgiske matematikeren Pierre Deligne (68), forsker for Advanced Study ved Princeton University i USA.

Han er mest kjent for oppdagelsene og bevisene for de såkalte Weil-formodningene, som han fant mens han jobbet med André Weil for over 40 år siden. Deligne skal ha vært over gjennomsnittet interessert i matte helt siden han var tolv år, da han kastet seg over store, kompliserte, matte-verk.

- Det kommer vel ikke som noen overraskelse på noen at at Deligne er vinneren av prisen - han er en av de aller beste, sa den britiske matematikeren Tim Gowers fra Cambridge University. Han var invitert til Oslo for å fortelle matteentusiastene om Delignes algebraiske oppdagelser.

– Noen oppdagelser er så naturlige at man ikke kan unngå å tenke at noen ville ha funnet fram til dem en eller annen gang. Andre ganger er ideene så ekstraordinære at man tenker at det kunne tatt hundre år før noen andre ville kommet på det samme. Jeg tror jeg heller mot det siste når det gjelder Delignes oppdagelser, sier Gowers.

Lever for matematikken

Vinneren selv var i dag kun med over telefon, men forklarte at han ble veldig overasket da han i dag tidlig fikk beskjed om at han var vinner av prisen. For han var denne prisen en hyggelig oppmerksomhet, men han påpeker at det er selve matematikken han lever for.

Deligne lever et enkelt liv. Han sykler fremfor å bruke bil, og dyrker mye av maten sin selv. Han sier at han og datamaskinen ikke er spesielt gode venner - da den ifølge han er både for komplisert og avhengighetsskapende.

Selve prisen deles ut av Kong Harald den 21. mai.

Les om:

It Bransjen