Acorn Archimedes - først med ARM-prosessor

For over 25 år siden, lenge før ytelsesracet vi i dag ser på mobiltelefoner, tok den RISC-baserte ARM-arkitekturen sine første vaklende steg inn i pc-er.

Publisert Sist oppdatert

Det var en hjemmedatamaskin fra 80-tallet som banet vei for dagens vanligste prosessorarkitektur i mobiltelefoner og nettbrett.

I 1987 kom britiske Acorn Computer med modellen Archimedes, som var basert på en egenutviklet RISC-prosessor.

BBC-maskinene

I praksis var Archimedes en direkte oppfølgere til selskapets tidligere storselgere - BBC Micro og BBC Master.

Begge disse var basert på 8-bit-prosessoren MOS 6502, som man også så i datamaskiner som Commodore VIC-20/64/Pet og Apple I/II, samt spillkonsoller som Atari 2600 og NES. Acorn beholdt bakoverkompatibliteten med sine tidligere modeller gjennom en 6502-emulator.

LES OGSÅ:

25-års jubileum: Amiga-revolusjonen

Archimedes kom på markedet i juni 1987 i fire ulike konfigurasjoner.

Modellene A305 og A310 hadde henholdsvis 512 og 1024 kilobyte minne og rettet seg mot hjemmebrukerne, mens A410 og A440 hadde mulighet for harddisk og flere andre ekspansjonsmuligheter som gjorde de aktuelle for bedrifter.

Den første av Acorns ARM-prosessorer kom allerede i 1985 - dette som en ekstraprosessor til BBC Master.

LES OGSÅ:

20 år med Pentium

God start

Fra it-pressen og fageksperter var mottakelsen av Archimedes god - den hadde et framtidspotensiale og ytelsesmessig var ARM2-prosessoren bedre enn for eksempel Motorola 68000, som på den tiden ble benyttet i blant annet Amiga og flere Macintosh-modeller.

Archimedes solgte bra i Storbritannia, men interessen utenfor utdanningssektoren var liten. Da konkurransen fra Mac og IBM-kompatible pc-er ble sterkere, ble maskinen faset ut til fordel for Acorns neste hovedsatsning, Risc PC - dette en serie maskiner basert på ARMv3 og ARMv4.

Acorn sin ARM-avdeling ble i 1990 skilt ut i et eget selskap - dette med bakgrunn i at Apple så potensial for den energieffektive arkitekturen til portable enheter. ARM-prosessoren var på 90-tallet blant annet å finne i Apples Newton-PDA-er.

Hvem kunne ane at prosessorarkitekturen ARM over 25 år senere skulle være å finne i 95 prosent av alle smarttelefoner? ARM står også sterkt i andre typer enheter - for eksempel digitalkameraer, GPS-er, håndholdte spillkonsoller, bredbåndsrutere og annet nettverksutstyr, SSD-er og andre lagringskontrollere, medielinker og portable mediespillere, roboter, styringssystemer for biler og omtrent alt man ellers kan forestille seg som har en prosessor....

Acorn fikk på slutten av 90-tallet en endret selskapssstruktur - selskapet skiftet navn og etter flere skifte av eiere ble gjenværende deler av selskapet i 2000 en integrert del av Broadcom.

LES OGSÅ:

30 år med Commodore 64