Advarer mot sorte svaner

Advarer mot "sorte svaner"

Når de enorme it-prosjektene kantrer, kan katastrofen fort inntreffe.

En av seks enorme it-prosjekter går over budsjett, med et gjennomsnitt på 200 prosent.

Dette viser en undersøkelse fra Oxford University og McKinsey. Den viser også at det er tre ganger så stor sjanse miste for å kontrollen på kostnadene med it-prosjekter som alle andre typer virksomhetsinvestering, inkludert anleggsvirksomhet, melder BBC.

Forskerne sier at det er sjeldne men alvorlige problemer de kaller black swans (sorte svaner) som har skylden for at budsjettet sprekker. Det kan bli så dyrt at sårbare virksomheter kan ende opp i konkurs.

Sort svane-teorien ut på at en hendelse kommer overraskende og har stor, negativ virkning. Hendelsen er rasjonalisert med etterpåklokskap.

Utilstrekkelige risikoanalyser

Studien analyserte 1471 globale virksomheters it-prosjekter som kostet mer enn 170 millioner dollar. Resultatene viser også at selv om de fleste prosjektene gikk mindre enn 30 prosent over budsjett endte en sjettedel med en prislapp over tre ganger så høy.

Forskerne fant også at tradisjonelle risikoanalyser for it-prosjekter var utilstrekkelige, og at it-prosjekter i stor skala hadde 20 ganger høyere sannsynlighet for å gå over budsjettet enn det som var forventet.

Problemet ble forklart som "sort svane-blindhet", som er en tendens it-sjefer har for å ignorere lite sannsynlige men samtidig svært risikofylte problemer i prosjektplanen.

- Sorte svaner er negative hendelser som sjeldent inntreffer, men som til gjengjeld treffer svært hardt, sier professor Bent Flyvbjerg ved Oxford University til BBC.

Det skjer ikke meg

- It-sjefer ser som regel ikke de sorte svanene, fordi de antar at de er sjeldne, og sannsynligvis vil treffe andre. De tar feil. Dette skjer mye oftere enn man tror, fortsetter Flyvbjerg.

Han bruker den britiske bedriften Auto Windscreens som et eksempel på et prosjekt som mistet kontrollen - med katastrofale følger for virksomheten.

- De var den nest største frontrute-reparatøren i landet. De forsøkte å implementere et nytt it-system, men de feilet og det skapte enorme problemer, sier Flyvbjerg.

Auto Windscreens gikk konkurs i februar.

Offentlig og privat sektor like utsatt

- Sorte svaner begynner ofte som rene programvare-problemer. Men så kan det skje ting samtidig, som for eksempel økonomisk nedgang, finansieringsproblemer og lignende. Problemene blander seg sammen, forklarte Flyvbjerg til BBC.

Hittil har sorte svaner gjerne vært assosiert med offentlig sektor. I Norge er prosjektet rundt Flexus (elektroniske billetter eller reisekort) et godt eksempel på dette. Flyvbjerg tror problemene er like aktuelle for private virksomheter.

Ler mer:

Skjøt seg selv i solar flexus
| Les mer:
Full gransking av elektroniske billetter

- Folk har lenge trodd at offentlig sektor gjør det dårligere i it enn private bedrifter, men våre funn antyder at begge er like utsatt. Vi tror offentlige prosjekter får mer oppmerksomhet, samtidig som private virksomheter kan skjule detaljene, sier Flyvbjerg.

Utvikler verktøy

Professor Flyvbjerg og hans team vurderer nå å utvikle verktøy som kan hjelpe it-sjefene å unngå at it-prosjekter kommer ut av kontroll.

- It-sjefene vil høyst sannsynlig møte på sorte svaner. De har behov for å kunne identifisere dem og unngå dem, avslutter Flyvbjerg.

Les om:

It Bransjen