- Aldersmerking gjør voldsspill spennende

- Aldersmerking gjør voldsspill spennende

Europa vurderer å føre voldelige dataspill inn i straffeloven. - Dette er ikke ønskelig i Norge, mener Thomas Hepsø i Medietilsynet.

På et møte i Luxembourg diskuterte de europeiske justisministerne denne uken vold i dataspill. Ifølge flere land bør spredning av voldelige dataspill begrenses, særlig når det gjelder barn og ungdom. Tyskland har de siste månedene drevet lobbyvirksomhet for å få dette temaet tilbake på agendaen. Nå er dette overtatt, av blant annet Nederland, som ønsker å kvitte seg med den løse lovgivningen rundt dataspill, og føre det inn i straffeloven.

Det var den nederlandske justisministeren Hirsch Ballin som på møtet viste seg som en talsperson for en hardere linje mot voldelige dataspill. Ifølge nederlenderen er det på tide at forhandlere som selger voldelige dataspill til unge bør kunne forfølges av straffeloven, skriver IDG Nederland.

Ministeren mener at den selvregulerende aldersmerking, som nå tilpasses i hele Europa, inklusive Norge, virker mot sin hensikt.

- Aldersmerking frister unge. Ved å sette en alder på boksen blir spillet mer interessant for ungdom og barn, forklarer Hirsh Ballin sitt standpunkt.

LES OGSÅ: Spillerne sverger fortsatt til XP

Selvregulerende

Norge bruker akkurat som den største delen av Europa den såkalte PEGI-reguleringen. PEGI-systemet (eller Pan European Game Information) innebærer at bransjen selv merker spill med en minimum alder. Det gir foreldre informasjon i form av etiketter med aldersgrenser og innholdsbeskrivelser på emballasjen, slik at de er godt informert når de skal bestemme seg for et innkjøp.

- Vi er opptatt av tydelig merking av dataspill. PEGI-ordnigen regulerer bransjen ved å gi god informasjon til brukeren. PEGI-ordningen ble innført i 2003, og jeg ser ingen grunn til å gå vekk fra den, sier Thomas Hespø.

Hespø er rådgiver i Medietilsynet, og er også medlem i PEGIs rådgivende organ. Han mener det er feil å fokusere for mye på de negative effektene av dataspill.

- Barn og ungdom bruker mye tid på, og er mye på nett. Dette er veldig positivt. Mye av dette er sosial relatert. Det er en mangfold med svært mange forskjellige type spill. For unge barn er det et godt utvalg. Denne diskusjonen om voldsspill handler bare om en lite del av alle spill som lages, sier han.

LES OGSÅ: Blodig og storslagen Conan

Også online

PEGI-ordningen fikk forrige uke også en online-variant, siden flere spill bare er på nett. Den nye PEGI online-ordningen er en tilføyelse til PEGI-systemet og har til formål å gi barn og unge i Europa bedre beskyttelse mot upassende innhold i online-spill, samt lære foreldre hvordan de kan sikre trygg online-spilling.

- Dette er en utvidelse. Men det viser også at det vil bli vanskelig å føre en strafflovelig retning mot voldelige spill. Det vil være komplisert å kontrollere dette mot spill som driftes fra utlandet, sier Hespø.

Skulle EU velge å gjøre salg av voldelige dataspill til unge straffbart, er det ikke sagt at Norge følger etter uten videre.

- Det ville bli en egen diskusjon. En slik avgjørelse vil påvirke hele markedet for dataspill. Og det ville gå rett mot PEGI-ordningen. Jeg er mest opptatt av å styrke denne ordningen, for det vil hjelpe foreldrene på banen, sier han.

Tom Brunsell, avdelingsdirektør i Politidirektoratet for avdelingen for internasjonalt samarbeid, har ikke hørt om forslag til endring.

- Nei, denne problemstillingen er ikke presentert til Norge. Hvis EU mener dette vil falle under Schengen-avtalen, blir vi med på diskusjonen. Men uansett er det opp til Norge selv å vurdere om vi skal følge en eventuell endring i EUs lover, sier han

Les mer om PEGI-ordningen her.

LES OGSÅ: Nintendo vil stoppe Wii-modding

Les om:

It Bransjen