Ansatte vil forby mobil-Facebook

Ansatte vil forby mobil-Facebook

Tillater gjerne regneark på jobben, men skeptisk til Wordfeud. Bakvendt, mener Trend Micro.

59 prosent av ansatte i store europeiske selskaper er bekymret for datatap, som sikkerhetsrisiko. Likevel ville 75 prosent tillatt mobile regneark-applikasjoner, mens bare 10 prosent ville tillatt bruk av mobilspill, 20 prosent sosiale medier som Facebook.

Dette kommer fram i en undersøkelse utført av Trend Micro. Her er 2245 personer i 10 europeiske land spurt, alle ansatte i selskaper på over 500 folk.

Bakvendtland

Men respondentene tenker feil. Det mener norgessjefen i Trend Micro, Nils Roald.

- Det er langt mer risikabelt at medarbeiderne farer rundt med forretningsdata som for eksempel regneark på sine enheter, enn at de sjekker statusoppdateringer og spiller Wordfeud. Undersøkelsen viser tydelig at norske bedrifter ikke er flinke nok til å informere medarbeiderne om hvilken risiko private enheter utgjør, sier han via en pressemelding.

Undersøkelsen viser også at 47 prosent av bedriftene tillater sine ansatte å bruke personlige enheter i jobbsammenheng. Særlig brukes personlige bærbare (76 prosent), personlige ikke-smarte mobiltelefoner (61 prosent) og personlige smarttelefoner (55 prosent). 48 prosent tror bedriftene tillater det fordi det bedrer produktiviteten, at sluttbrukeren foretrekker det på grunn av muligheten til å bruke hjemmekontor (55 prosent).

Ta med din egen dings

Consumerization er på alles lepper for tiden, konseptet med å bruke egne digitale enheter både på jobb og privat. Flere undersøkelser blir gjennomført i den forbindelse. Årsaken er utfordringen tankegangen bringer for it-avdelingen, både hva angår sikkerhet og it-avdelingens generelle håndtering av alle mulige slags dippedutter fra mange ulike leverandører.

Accenture har også gjennomført en underøkelse omkring temaet. De har spurt 40000 brukere og 300 ledere innenfor it og forretning i 16 land. I denne undersøkelsen kommer det frem at 23 prosent av ansatte regelmessig bruker egne digitale enheter på jobb. 27 prosent sier de regelmessig bruker applikasjoner lastet ned fra internett.

43 prosent hevder de er kompetente nok til å fatte valg rundt teknologi som skal brukes i arbeidssammenheng. 27 prosent sier de kunne være villige til å selv betale for egne enheter og applikasjoner om de kunne bruke de i jobbsammenheng.

Små tall

Tallene fra Trend Micro gjelder for hele Europa. De har også egne tall for Norge, som hormonerer bra med de europeiske, men Computerworld velger å ikke omtale de i detalj, da de ikke er på langt nær statistisk signifikante. I undersøkelsen til Trend Micro er to prosent av de spurte nordmenn, det vil si 45 personer.

It Bransjen