Apples romskip har landet

Apples romskip har landet

Steve Jobs presenterer planer for nytt hovedkontor.

Nylig presenterte Steve Jobs OS X Lion, iOS 5 og iCloud. Og rett etterpå kunne han vise frem planer for Apples neste hovedkontor for Cupertinos byråd.

Om du ser det som står med liten skrift bak på en iPhone eller iPod, eller esken til en Mac, står det: Designed by Apple in California. Nærmere bestemt Cupertino, hvor Apple i dag har sitt hovedsete med den fiffige adressen 1 Infinite Loop.

Apples campus der huser rundt 2600 personer, inkludert Jobs selv. Men Apple har vokst som ugress (Jobs' egne ord) og har i dag cirka 12 000 ansatte, og har dermed over årene sett seg nødt til å leie bygninger i nabolaget. Så behovet for å samle troppene i et nytt hovedkontor har vært der lenge.

For fem år siden kjøpte Apple en tomt ikke langt unna 1 Infinite Loop av Hewlett-Packard. HPs plassbehov har minsket med årene, men stedet er likevel betydningsfullt for Jobs som i sine unge dager hadde sommerjobb hos HP sammen med Steve Wozniak. Resten, er som kjent, historie.

Arealet som Apple siden den gang har klart å karre til seg tilsvarer 600 mål. Jobs' visjon for denne tomten er å tilbakeføre den til et parkanlegg med aprikoslunder slik den en gang var - i tillegg til et romskip av et nytt hovedkontor for Apple.

Nytt sted for pressekonferanser

Apple har rekvirert tjenestene til (sannsynligvis) den kjente britiske arkitekten Norman Foster til å designe det nye hovedkvarterert, som er utformet som en torus med en park i midten. Bygningen blir enorm med sine tilnærmet 290 000 kvadratmeter, og skal være arbeidsplass for 13 000 ansatte.

Bygningen vil dra nytte av en spesiell glassteknologi som Apple faktisk har utviklet selv for sine Apple Store-butikker. Apple-butikken i Pudong, Kina har en inngangsportal i buet glass der de individuelle panelene er 12 meter høye - det høyeste i verden. Tilsvarende glass skal brukes i den nye Cupertino-campusen.

I tillegg til den sirkulære hovedbygningen er det et supplerende parkeringsanlegg langt nede på tomen som støyskjerm mot motorveien, et eget kraftverk (!), enkelte testfasiliteter, et treningssenter og et nytt auditorium slik at man slipper å måtte leie plass i San Francisco sentrum for å holde pressekonferanser.

Jobs' ambisjoner for bygningen er selvfølgelig ikke beskjedne - det skal bli 'verdens beste kontorbygning' og som 'arkitektstudenter vil dra for å studere'. Jobs sa i møtet at han håpet at grunnstenen kunne legges neste år, og at bygningen kunne stå klar for innflytting i 2015.

Se video fra Jobs' presentasjon for byrådet i Cupertino nedenfor. Se flere bilder av planene hos TechCrunch.

Les om:

It Bransjen