Asus: Wintel-tiden er forbi

Asus: Wintel-tiden er forbi

Microsoft og Intel har lenge dominert it-verdenen. Men den tiden er kanskje forbi?

Den såkalte Wintel-epoken (Windows og Intel) er forbi. Det hevder ingen ringere enn Asus-sjef Jonney Shih overfor Digitimes.

It-verdenen er for tiden midt i en overgangsfase hvor smarttelefoner og nettbrett overtar stadig flere pc-funksjoner. Samtidig henter de tradisjonelle pc-operativsystemene også inspirasjon fra smarttelefon-verdenen.

De gamle "monopolistene" Microsoft og Intel spiller kun en mindre rolle i denne utviklingen.

Den tiden da Microsoft og Intel kunne diktere utviklingen - Microsoft leverte programvaren og Intel prosessoren - er altså forbi. I hvert fall om vi skal tro Jonney Shih. Han mener at ingen programvare- eller maskinvareleverandør lengre kan dominere det globale it-markedet slik som det har vært tidligere.

LES OGSÅ:

Nettbrett-hybrid fra Asus

ARM vinner

Den største vinner for øyeblikket er ARM, som har levert sitt prosessordesign til mange av de nye mobile enhetene. ARM har en avgjørende fordel i det lave energiforbruket i sine brikker. Det kommende Windows 8 kan også kjøre på ARM-prosessorer, og det ventes at ARM dermed vil kunne ta spranget inn i pc-markedet.

Men budskapet fra Asus er at systemleverandører har gode sjanser til å få en avgjørende rolle i det nye it-markedet. De er tettere på kundene enn for eksempel brikkefirmaene og kan investere stort i forskning, utvikling og design av nye produkter.

Asus vil lære av sine konkurrenter som Apple og Sony, og satser på å få en avgjørene rolle i den nye pc-epoken, hvor grensene mellom bærbare, nettbrett og smarttelefoner er i ferd med å bli visket ut.

De kommende årene kan det komme til å bli dramatiske forandringer i it-markedet. ARM-sjef Tudor Brown tror 40 prosent av alle bærbare pc-er vil kjøre med ARM-prosessor i 2015. Intel har svart på trusselen ved å annonsere nye lavenergi-prosessorer, og AMD har lansert sin Z-serie og A-serie av prosessorer, som er for nettbrett og bærbare pc-er.

LES OGSÅ:

AMD-prosessor for nettbrett

Les om:

It Bransjen