Avslør ditt barn som hacker

Avslør ditt barn som hacker

Vokser mistanken i magen din? Slik finner du ut om poden er en datasnoker.

Alle foreldre er opptatte av sine barns ve og vel. Man påser at de spiser sunt, ikke vanker med feil folk og holder seg unna dop. Det sistnevnte har blant annet politiet gitt ut råd om hvordan foreldre kan avdekke.

Likevel har det frem til nå vært liten oppmerksomhet rundt skyggesiden av der hvor vi ferdes mest – nemlig på internett.

Det har nettstedet Adequacy.org gjort noe med. De har samlet en humoristisk liste over hvordan man som bekymret forelder kan påvise datasnoking hos sitt barn.

1. Har ditt barn spurt om å skifte internettleverandør?

De fleste familier har en tiltrodd leverandør, for eksempel Telenor, Nextgentel eller Get, som ikke tillater noe tullball over nettet sitt. Men i det øyeblikket barnet ber om at familien skifter til en mindre tillitsvekkende leverandør, er det grunn til at varsellampene lyser.

2. Finner du programvare som du ikke husker å ha installert?

I så fall er sannsynligheten stor for at ditt barn har fått tak i hackerprogramvare. Dette er det bare å slå ned på øyeblikkelig, og få barnet til å fjerne disse programmene. Men vær på vakt – barnet vil etter all sannsynlighet forsøke seg igjen. Da er det tid for en seriøs prat, kanskje til og med spanskrøret bør frem.

3. Har ditt barn etterspurt ny maskinvare?

Dette kan i mange tilfeller være et legitimt krav, men det er ikke til å legge skjul på at datasnoking er ytelseskrevende, og at ditt barn har lumske hensikter. Om barnet spør etter en AMD-prosessor, er dette generelt sett et illevarslende tegn. Dette er et selskap fra den tredje verden, som lager billige kopier av amerikanske prosessorer, og må avvises tvert.

4. Leser din sønn hacking-manualer?

Det sier vel seg selv at dette er nedbrytende lektyre. Dessverre er det slik at populære bøker, som blant annet ”Digital fortress” av Dan Brown kan tåkelegge det hele, og det er vanskelig å skille den ut fra hacker-kokebøker som "Snow Crash" og "Cryptonomicon" av Neal Stephenson, eller "Programming with Perl" av Timothy O'Reilly. Pass på – følg med på hva ditt barn leser, og konfiskér for fote!

5. Hvor mye tid bruker ditt barn foran datamaskinen hver dag?

Om ditt barn bruker pc mer enn 30 minutter hver dag, er det mulig den brukes i et tjenestenektangrep mot andre nettsteder (DDOS). Dette kan ta opptil åtte timer. Hvis ditt barn holder på med dette, brytes loven, og du må stoppe barnet umiddelbart. Tillat tilgang til pc-en i maks 45 minutter per dag.

6. Spiller ditt barn Quake?

Quake er et online spill og et arnested for hackere. Det er et populært møtested, hvor det gis opplæring i hacking og bruk av diverse skytevåpen. Mange hackere utvikler anti-sosiale tendenser gjennom å leve i en slik virtuell verden. Få ditt barn vekk fra dette marerittet, og påse at alle våpen i huset er godt låst ned. Det kan være like greit å informere skolen først som sist.

7. Kommer ditt barn stadig mer i opposisjon til deg?

Når et barn går inn i den elektroniske hackerverdenen, blir alt annet i den virkelige verden feil og barnet kan miste evnen til å kontrollere sine egne handlinger. De som barnet kommer i diskusjon med, kan bli feid av med bitterhet og til og med banning. Barnet kan sågar komme med voldelige trusler i en virkelig eller virtuell form. Om du konfronterer barnet med dette, kan det bli avfeid med ”slapp av” eller ”slutt å kontrollere meg”. Bli ikke villedet av dette. Forsøk iherdig å komme igjennom.

8. Er ditt barn sykelig opptatt av ”Lunix”?

Det finnes mange versjoner av et illegalt hacker-operativsystem, oppfunnet av den sovjetiske datasnokeren Linyos Torovoltos, før russerne tapte den kalde krigen. Dette brukes av hackere for å bryte seg inn i systemer og stjele folks kredittkortinformasjon. Om du ser ordet ”LILO” når du starter Windows, så har dette operativsystemet blitt installert. Det er ekstremt farlig, og kan ikke bli fjernet uten å gjøre ubotelig skade på din pc.

9. Har ditt barn radikalt endret utseende?

Om ditt barn nylig har gjennomgått en slags transformasjon hva gjelder klesstil, hår eller andre ting som du tidligere har hatt kontroll på, er det fullt mulig du har en hacker løs i stua. Datasnokerne pleier å gå i lyse, neonfargede klær, baggy bukser og har piggete hår. De er kjent for å gå rundt med ”glow-sticks” som lyser irriterende. Man ser dem overalt for tiden. Ser du at dette skjer, er det på tide å innføre portforbud.

10. Sliter ditt barn på det akademiske plan?

Blir karaktere dårligere eller gymnastikklæreren forteller om lite initiativ, er det åpenbart at ditt barn er blitt med i en hackergruppe. Når barnet bruker mye tid foran pc-en, kan dette skade og slite på øyne og hjerne, for å nevne noe. I noen tilfeller kan pc-stråling fremkalle schizofreni og andre psykiske lidelser. Musklene svinner hen som følge av mangel av aktivitet. Stans pc-bruken øyeblikkelig.

Alle foreldre bør lese gjennom dette nøye. Det kan splitte en familie. La det ikke skje.

Dette er en humoristisk artikkel, basert på tipsene fra nettstedet Adequacy.org.

Les om:

It Bransjen