BBC for alle i ny Ubuntu

BBC for alle i ny Ubuntu

I dag slippes en ny versjon av Ubuntu Linux. Da vil også vi i Norge få tilgang til en mengde innhold fra BBC, uten engang å åpne nettleseren.

BBC har lenge jobbet med å utvide sitt medietilbud på nettet. For cirka tre år siden ble iPlayer deres nyeste verktøy for å nå det målet. Men kritikken av iPlayer lot ikke vente på seg.

Grunnen var at iPlayer benyttet seg av Microsofts Windows Media kopisperre, som ikke bare gjør det så godt som umulig å bruke iPlayer på Mac OS og Linux, men til og med gjorde det vanskelig å bruke andre utgaver av Windows enn Windows XP.

Siden BBC er en statseid medieprodusent, tilsvarende norske NRK, var det mange som mente at det var uakseptabelt å utelukke så mange brukere med valget av kopisperre.

Siden den gang har BBC tatt visse grep for å bedre denne situasjonen. I oktober i fjor lanserte de en versjon av iPlayer i Flash som er tilgjengelig under Mac OS og Linux. Men denne er mye mer begrenset enn Windows versjonen. Blant annet kan man bare streame innholdet, ikke laste det ned. slik man kan under Windows.

Sammarbeid med Canonical

Nå har BBC ingått et sammarbeid med Canonical, selskapet som står bak Ubuntu Linux, for å utvide tilbudet til Linux-brukere. Utkommet av dette samarbeidet har blitt en utvidelse til medieavspilleren Totem.

Totem er standard medieavspiller i skrivebordsmiljøet Gnome som brukes av mange Linux-distribusjoner, hvorav Ubuntu er en av de mest populære. Men Totem kan også installeres på de fleste andre Linux-distribusjoner, selv om de ikke skulle bruke Gnome. Utvidelsen vil være installert og slått på som standard i neste versjon av Ubuntu, 8.10, som slippes i dag.

Denne utvidelsen for Totem vil gi deg tilgang til å streame innhold fra BBC som ikke er tilgjengelig via iPlayer, og det meste vil være tilgjengelig for alle, uansett hvor i verden du måtte befinne deg.

iPlayer er bare åpen for de som har en britisk IP-adresse. I første omgang er det bare snakk om lyd, men støtte for video er bygget inn, og dette vil bli slått på etterhvert.

En representant for BBC har svart på mange spørsmål angående utvidelsen i kommentarfeltet på bloggen til en av utviklerne av utvidelsen.

It Bransjen