Black Friday inntar Norge

Black Friday inntar Norge

Er du klar for nok en amerikansk shopping-høytid?

I dag er det Black Friday også i Norge. Norske data- og elektronikkforhandlere har kastet seg på den amerikanske Black Friday-bølgen og lokker med store og små rabatter – bare i dag.

Etter at den amerikanske Halloween-feiringen nå har fått trygt fotfeste som en norsk tradisjon god som noen, kommer Black Friday og gjør krav på det samme.

Og den norske handelsstanden smir mens jernet er varmt. Jernia lokker med 40 prosent rabatt på alt fra telysholdere til planslipere, men det er ikke minst data- og elektronikkforhandlerne som spiller ut sine Black Friday-kort i dag.

Blant de norske selskapene med IT- og elektronikk-produkter som i dag kjører ut med Black Friday-rabatter, finner vi Komplett, Platekompaniet og Netshop.

Beskjedne Apple-rabatter

En veteran på Black Friday-satsingen er Apple, som i flere år har skapt store forventninger hos sine kunder med heftig annonsering i forkant av den sorte fredagen.

I forhold til forhåndsreklamen fra Apple er det nok mange som synes at Black Friday-rabattene er litt stusselige. For eksempel er prisnedslaget på Apples MacBook Air, MacBook Pro og iMac 792 kroner hos Apple Store, uansett modell – enten det gjelder rimeligste MacBook Air til under 8000 kroner til dyreste iMac til over 15 000 kroner.

Og på en to-terabyte Time Capsule-disk til nesten 2300 kroner får man avslag på 152 kroner. Kanskje ikke verdt å vente i 364 dager på, slik Apple vil ha oss til å tro?

På den andre siden er dette dagen for å sjekke opp nye app-er hos Apple App Store, der en rekke betal-apper nå er gratis.

Black Friday-stuntet til norske Apple er behørig omtalt hos vårt søster-nettsted Macworld.no .

Norske Black Friday-kupp?

Komplett.no byr på opptil 46 prosent avslag på en av sine mediespillere – og spiller i det hele tatt sterkt på Black Friday-konseptet.

Platekompaniet.no har også en del «bare-i-dag»-tilbud og marker på toppen av websiden at «Black Friday – julehandelen starter nå».

Netshop.no roper om «syke priser» på sin Black Friday-annonsering og har flere hundre kroners rabatt både på Samsung Galaxy Tab 10.1 og Apple iPad 2.

Blant de mange utenlandske nettstedene som kjører harde Black Friday-kampanjer er Amazon.com et sted der det ser ut til å være mulig å gjøre virkelige kupp i dag.

Ny «helligdag»

«Black Friday» er ikke uventet et amerikansk fenomen, og er av nyere dato. Begrepet ble først tatt i bruk i 1966 i den amerikanske storbyen Philadelphia og var ment å skulle beskrive den håpløse trafikkorken som oppstår både blant fotgjengere og biler på denne store handledagen.

Dagen er knyttet til den amerikanske høytiden Thanksgiving, som finner sted den fjerde torsdagen i november, og som for amerikanere er omtrent en like viktig dag for familiesammenkomster som julehøytiden er for nordmenn – og som er en offentlig høytidsdag.

Den påfølgende fredagen markerer starten på julehandelen i USA. Black Friday er ikke en offentlig høytidsdag, men mange bedrifter gir likevel de ansatte fri den dagen, noe som bidrar til den enorme tilstrømningen til butikker og kjøpesentra – hvor de fleste ansatte derimot ikke har fri denne dagen.

På kalenderen kan Black Friday inntreffe mellom 23. og 29. november.

Mange sorte fredager

Begrepet Black Friday har mange andre betydninger og tilknytninger enn bare til den store amerikanske shoppingdagen.

I tillegg til at dagen i noen grad brukes som engelsk begrep på det vi i Norge kaller langfredag, brukes den også om den siste fredagen før jul, som er høydepunktet i britenes julebordsfeiring. Det er angivelig den travleste restaurantkvelden i Storbritannia, når bedriftene inviterer sine ansatte ut, i motsetning til her i Norge, hvor vi har julebordssesong i nesten hele desember.

I tillegg til å brukes om fredag den 13. er Black Friday-begrepet også knyttet til en lang rekke enkeltstående hendelser i historien, først og fremst forskjellige slags katastrofer.

I USA har vi blant annet en finansskandale som fant sted på en fredag i 1869, og i den skotske fiskerlandsbyen markerer de fortsatt Black Friday til minne om stormen fredag 14. oktober 1881, som tok livet av 129 av landsbyens fiskere og til sammen 189 fiskere kysten rundt.

Begrepet er også knyttet til et mislykket britisk flyangrep mot tyske krigsskip på Vestlandet fredag 9. februar 1945, der flere alliete fly ble skutt ned, og et opprør i Warner Bros-studioene i tilknytning til en streik i Hollywood det samme året.

Også en tornado som herjet i Edmonton, delstatshovedstaden i Alberta i Canada fredag 31. juli 1987 og tok livet av 27 innbyggere, har gitt denne byen sin sorte fredag.

Les om:

It Bransjen