Blødende stordistributører

Blødende stordistributører

I fjor tapte de fire største it-distributørene 700 millioner kroner.

Tapene i distributørleddet fortsetter å øke og de fire største nordiske distributørene blødde kraftig i fjor skal vi tro ComputerSweden. De anslår at Scribona, Tech Data, GNT og Ingram Micro tilsammen tapte 700 millioner i 2006.

Scribonas tall er de eneste som er offentlige og de kunne bekrefte det største tapet på minus 304 millioner kroner. Tech Data tar en lite hyggelig andreplass med et tap et sted mellom 200 og 250 millioner i Norden.

Halvparten av GNT er eid av sveitsiske Also Group. De hadde et tap på 66 millioner for sin halvpart fra og med september 2006 når GNT kom med i Alsos bokføring. Tapene burde være like store før september, så ved å legge til de første åtte månedene endte fjoråret på 150 millioner i minus for GNT. Ingram Micro var den distributøren som greide seg best av de dårlige i fjor og endte opp med et tap på mellom 20 og 40 millioner svenske kroner.

Bare Actebis solgt

Konsolidering har vært mantraet i bransjen i mange år, men så lenge lønnsomheten er fraværende vil ikke noen kjøpe selskapene heller. Magnus Högvall er svensk sjef for Ingram Micro og til ComputerSweden forteller han at om ikke lønnsomheten bedrer seg og konsolideringen skjer som følge av det, vil leverandørene kanskje se seg om etter andre alternativer.

LES OGSÅ: Actebis i Norden og Øst-Europa solgt

– En konsolidering forvanskes av at ingen vil kjøpe et selskap som taper penger. Alternativet er at leverandørene begynner å selge mer direkte eller så vil de kanskje velge bort en distributør.

Den eneste som har skjedd blant de større nordiske distributørene er at Actebis i Norden og Øst-Europa nylig ble solgt. Det polske investeringsfondet MCI har kjøpt 80 prosent av selskapet for rundt 540 millioner kroner.

Oppkjøpet gjelder Actebis' virksomhet i Danmark, Sverige, Norge, Polen, Tsjekkia og Slovakia, og det nye navnet på gruppen skal være ABC Data Group som Actebis heter i Polen. De solgte selskapene har en omsetning på omkring åtte milliarder kroner, og kan dermed sammenlignes med svenske Scribona i størrelse.

Overskudd i Actebis Norden

I forhold til de andre distributørne gikk Actebis i Norden med overskudd. Selskapet økte overskuddet med 235 prosent og omsetningen med nærmere 1,2 milliarder til fire milliarder kroner. Størsteparten stammer fra det danske markedet.

– Både de norske og danske avdelingene har blitt ti ganger så store på de siste seks årene. Vi ønsker å styrke posisjonen vår i Norge, og det innebærer å investere videre i flere medarbeidere og infrastruktur, sier nordensjef Torben Qvist.

Hvem som blir sjef for det sammenslåtte selskapet er ennå ikke kjent, men Qvist vil fortsette som sjef for selskapet i Norden. Han forteller at oppkjøpet ikke vil ha betydning for den daglige driften, og at både han og de andre ansatte er svært positive til overtakelsen.

– Otto Gruppe har i flere år ønsket å finne nye eiere slik at de kan konsentrere seg om forbrukersegmentet. Nå har vi fått en aksjonær som ønsker å drive med distribusjon og dermed også er villig til å investere.

Les om:

It Bransjen