Bredere pc-porteføljer

Bredere pc-porteføljer

Distributørene selger flere pc-er, men er mindre lojale. HP taper mest på utviklingen, viser nye tall.

En større og større andel av det europeiske pc-salget skjer via distributørleddet, melder det britiske analysebyrået Context.

I tredje kvartal 2010 gikk 34 prosent av alle solgte pc-er i Europa via distributørene, mot 29,9 prosent i samme kvartal i fjor 2009.

Samtidig har distributørene flere produsenter i porteføljen enn for to og et halvt år siden.

Syv produsenter

Ifølge Context sto gjennomsnittlig fem produsenter for 80 prosent av distributørenes pc-omsetning i første kvartal 2008. I tredje kvartal i år har dette økt til syv produsenter.

- Spredningen i produktporteføljene har vært bra for de europeiske distributørene, sier senioranalytiker Marie-Christine Pygott i Context, til Channelpro.

- Denne spredningen har gjort distributørene mindre avhengige av "A-brands", sier hun.

Hun mener netbook-veksten har bidratt til økningen i antall produsenter i distributørenes porteføljer.

- Asus var lite kjent før de kom med sine minibærbare, men selskapet har greid å overføre merkevarebevisstheten også til andre segmenter.

HP taper mest

I første kvartal 2008 var HP den klart dominerende aktøren i kanalen, med en markedsandel på 43,9 prosent av den samlede omsetningen via europeiske distributører.

Acer var på en andreplass med en andel på 15,1 prosent. Toshiba hadde 7,6 prosent, Fujitsu 6,8 prosent og Lenovo 5,8 prosent av markedet.

I løpet av tiden som har gått frem til tredje kvartal i år har imidlertid nye aktører på markedet tatt vesentlige andeler av distributørenes omsetning.

I tredje kvartal i år har HPs andel falt til 32,6 prosent, mens Asus (7,4 prosent), Apple (7,3 prosent) og Samsung (4,4 prosent) nå befinner på henholdsvis en femte, sjette og syvende plass. I tillegg har Apple og Lenovo også tatt markedsandeler.

Prisene øker

Til sammen ble det ifølge analysebyrået omsatt pc-er for 2,52 milliarder pund i tredje kvartal, en økning fra 22,2 prosent fra samme periode i fjor.

Context melder også om at den gjennomsnittlige salgsprisen på pc-er har trosset de øvrige markedstrendene og økt sakte men sikkert.

I tredje kvartal i år var gjennomsnittsprisen ifølge Context 399 euro, en økning på 4,6 prosent fra samme kvartal i fjor.

Marie-Christine Pygott mener dette skyldes opptaket av bærbare med Intels nye iCore-teknologi, men også dynamikken i komponentmarkedet og en svekking av euroen.

- Nedskrivingen av euroen mot dollaren i første halvdel av 2010 førte til sterke prisreduksjoner fra produsentene for å kompensere for nedgangen, sier hun.

- Første halvdel av året ga også en økning i komponentkostnader. Da krisen var en realitet i fjor reduserte enkelte selskaper produksjonen for mye, og komponentmangelen drev prisene opp.

Les om:

It Bransjen