Brenselcelle for bærbar holder i 20 timer

Brenselcelle for bærbar holder i 20 timer

Panasonic har klart å halvere størrelsen på sin brensecelle for bærbare.

Etter snart åtte år med utvikling har Panasonics ingeniører endelig klart å krympe sin brenselcelle for bærbare ned til størrelsen av et vanlig bærbarbatteri.

Forrige gang selskapet viste frem sin brenselcelle for bærbare pc-er var på CES-messen i Las Vegas i 2006. Den gang var prototypen for stor til å være et brukbart alternativ til vanlige batterier. Nå har ingeniørene altså klart å halvere størrelsen, uten at det går på bekostning av brenselcellens ytelse.

Den nye prototypen har et volum på 270 kubikkcentimeter, og er i stand til å levere et gjennomsnitt på 10 watt, og maksimalt 20 watt, ifølge Panasonic. Brenselcellen rommer to desiliter metanol, noe som skal være nok til å holde en bærbar gående i opp mot 20 timer, noe som er atskillig lenger enn selv de kraftigste bærbarbatteriene per i dag. Skulle du trenge mer enn det kan du enkelt og greit bare etterfylle med mer metanol. Du trenger altså ikke å koble pc-en til et strømuttak og vente flere timer mens batteriet lades opp.

Brenselceller anses som mer miljøvennlige enn Lithium Ion-batterier, ettersom prosessen med å omdanne metanol til strøm kun resulterer i små mengder vann og karbondioksid.

Mer enn bare bærbare

Panasonic har jobbet med mer enn bare brenselceller til bærbare pc-er. Selskapet har også utviklet en frittstående brenselcelle som kan benyttes til å lade for eksempel mobiltelefoner og mp3-spillere via usb. Denne er noe større, med et volum på 360 kubikkcentimeter og en vekt på 350 gram.

Begge de to nye brenselcellene vil vises frem for første gang denne uken, på Hydrogen Advanced Technology-messen som går av stabelen i den japanske byen Fukuoka.

Panasonic har enn så lenge ikke sagt noe konkret om når de vil ha brenselceller klare for salg, utover det at de håper å ha noe klart innen 2012.

It Bransjen