- Brøyt seg inn i fengsel

- Brøyt seg inn i fengsel

En tidligere amerikansk fange er tiltalt for å hacke seg inn i fengselet han satt i.

Amerikanske Francis Janosko (42), som inntil nylig var en fri mann, risikerer å bli sendt tilbake til fengsel for å ha brutt seg inn i fengselsdatamaskinene mens han var i fengsel.

Han har tidligere sittet inne i Plymouth Country Correctional Facility i Massachusetts, og er nå tiltalt for å ha hacket i fengselets nettverk og for å ha stjålet konfidensiell data, melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Statsadvokatens kontor vil ikke si hvorfor Janosko opprinnelig satt inne, når han ble løslatt og heller ei når de fant ut at han hadde brutt seg inn i, eller ut av om du vil, fengselsnettverket.

Rekonfigurerte nettverk

Det som er klart er imidlertid at hackingen fant sted mens han sonet sin forrige dom. Han var tillat å bruke en tynnklient for å drive juridisk forskning på en maskin sperret for alle andre tjenester. Maskinen var likevel koblet mot internett via samme fysiske nettverk som resten av fengselssystemene for å kunne få Windows’ sikkerhetsoppdateringer.

Janosko fant en «tidligere ukjent særegenhet» i programvaren han brukte, som åpnet mulighetene for å bryte seg ut av alle kontroller satt opp, ifølge tiltaten. Iløpet av en fire måneders periode fra oktober 2006 skal Janosko ha fått til å rekonfigurere hele nettverket slik at også andre fanger fikk mulighetene han hadde fått til.

Stjal personaldata

Disse mulighetene ga for eksempel adgang til dokumenter med navn, bursdagsdato, personnummer, adresser, telefonnumre og tidligere ansettelseshistorie til mer enn 1100 nåværende og tidligere fengselsansatte, ifølge tiltalen.

I tillegg hevdes det at han fikk tilgang til internett og via dette lastet ned to korte filmer samt to bilder av to av de ansatte, to innsatte samt et områdefoto over fengselsområdet.

Høy straff

Tiltalen sier også at mannen klare å fremskaffe brukernavn og passord til «viktige» fengselsstyringsapplikasjoner og at han forsøkte å logge inn på disse, men uten suksess.

Blir han dømt risikerer han opp til 12 års fengsel og 250.000 dollars bot.

It Bransjen