I dag er Document Freedom Day

I dag er "Document Freedom Day"

Free Software Foundation Europe vil øke bevisstheten om åpne dokumentstandarder.

Åpne standarder er essensielt for å kunne velge fritt basert blant programvare og systemer og gir frihet fra å bli fastlåst til én enkelt leverandør, mener Free Software Foundation Europe (FSFE).

Dette innebærer frihet fra tekniske og juridiske begrensninger som følger med lukkede systemer, og skal gjøre det mulig for flere leverandører å konkurrere i samme marked.

Spesielt viktig for offentlige virksomheter, for alle innbyggerene skal kunne ha tilgang til offentlig informasjon uten å måtte betale for spesiell programvare.

- Fornuftig med åpne standarder

Den anerkjente skuespilleren, tv-personligheten og teknologi-guruen Stephen Fry er en av flere kjente personer som støtter Document Freedom Day.

Fry har lenge vært tilhenger av åpen kildekode og bruk av teknologi i menneskehetens beste, og er svært aktiv og kunnskapsrik om teknologi og data.

- Åpne standarder er fornuftig. Det som ikke er fornuftig er at store selskaper enda ikke har forstått dette. Det er på tide at vi får en slutt på tullet at et dokument sent fra én plattform ikke kan leses av brukeren av en anne plattform en gang for alle, siteres Fry på DFDs nettsider.

Andre kjente fjes som støtter DFD inkluderer Googles åpen kildekode-sjef Chris DiBona, Oracle-direktør Don Deutsch, tidligere justisminister i Tyskland Birgitte Zypries og flere.

Fritt valg

Blant de opplagte og tidlig merkbare effektene av å bruke åpen i stedet for lukket standard er at man står fritt til å velge hvilke systemer man ønsker å bruke.

Med åpne dokumentstandarder står man teoretisk helt fritt i å velge om man vil jobbe på Windows, OS X, Linux, BSD, BeOS eller Amiga for den saks skyld.

Derav også den kanskje viktigste grunnen til å velge en åpen standard, mener noen - å kunne bruke systemet man foretrekker når man skal kommunisere med det offentlige.

- Mer konkurranse

I tillegg mener blant andre FSFE at åpne standarder åpner for mer konkurranse blant programvareleverandører. Konkurransen sørger igjen for bedre, mer effektive og økonomiske løsninger som også kan skiftes ut om leverandøren dropper ballen.

Da er det mer problematisk om man sitter låst i lukkede standarder med dokumenter som bare kan åpnes med programvare fra én leverandør.

Du kan lese mer på Documentfreedom.org eller feire dagen på Twitter med hashtag-en #DFD .

Alternativt kan du få DFD til å sende ett par håndjern til politikere og toppledere som ikke støtter tankegangen.

It Bransjen