Dagens internett bryter sammen

Dagens internett bryter sammen

Fremtidens internett klart om 20 år, uten lagdelt struktur og ip-adresser.

Dagens internett er basert på teknologi fra 60-tallet, og når denne teknologien møter mobil surfing, blir det trøbbel.

Forskere planlegger nå fremtidens internett, og prototypen er allerede klar. Den ferdige versjonen kan være klar om 20 år.

- Det er et tidsspørmål før hele internettet kollapser. Tenk deg sammenligningen: Du utviklet det norske vegvesenet for 200 år siden. Veinettet skulle være likt i flere hundre år. Det betyr at dagens BMW og Porsche skulle kunne kjøre fort på gamle kjerreveier, forteller professor Thomas Plageman på Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO), til forskningsmagasinet Apollon.

Ip-krøll

Det er dataprotokollene som utgjør flaskehalsen. Mange av dem er ikke lenger gyldige, for eksempel ip-adresser. Ettersom man nå er på farta med bærbare, må bærbare forholde seg til flere ip-adresser etter hvert som folk forflytter seg fra nett til nett. Så om du starter hotellbestillingen via wlan på Gardermoen, vil du slite med å ta den med deg videre i drosjen via trådløst utendørsnett.

Man har prøvd å løse dette identitetsproblemet med såkalt rerouting, men det tar kapasitet og tid før forbindelsen er satt opp.

- Vi ville derfor gjerne hatt et system der applikasjonene vet at datamaskinen er MEG, uansett hvor jeg er, forteller Plageman til Apollon.

Flaskehals

I tillegg blir det stadig flere nye og tyngre applikasjoner på nettet. Plageman påpeker at mange applikasjoner er sårbare. Men sårbarhet var ikke noe man tenkte på da internett ble skapt. Derfor legges sikkerhet som et lag rundt nettet. Det kreves stadig mer av internett.

- Internettet er blitt en flaskehals, og holder snart på å kvele hele systemet. Når kompleksiteten og mangfoldet vokser, blir det dyrere og stadig mer krevende å vedlikeholde nettet. Nå må programmerere bruke mye tid på å flikke på det man har i dag.

USA har sett flaskehalsen, og støtter forskning på fremtidens nett. Også EU har sett trøbbel i horisonten og vil modernisere internett via det sjette rammeprogrammet, som støtter fire teknologiske prosjekter. UiO kommer inn i bildet via det såkalte ANA-prosjektet.

Uten lag

Forskningsgruppen til Plageman utvikler programvare og design til nye konsepter for fremtidens nett.

– Vi tenker helt nytt og ser tjue til førti år frem i tid. Det nye nettet vil gå raskere og være mer pålitelig. Fremtidens nett trenger færre antakelser enn internett. Blant annet er det ikke lenger behov for ip-adresser. Det skal være nok å opprette en infokanal mellom to maskiner. Da vet maskinene om hverandre, uansett hvilket nett de hekter seg på, sier han, og legger til at det hele vi gjøre problemstillingen rundt brannmur enklere.

Lagdelt struktur skal videre nedlegges. Det skal blant annet bli lettere å overføre videofilmer over trådløse nett på denne måten.

– Tenk deg at du ønsker å komprimere videofilmen, der komprimeringen er avhengig av båndbredden. De ulike komprimeringsmetodene fører til ulik kvalitet. Du vil at applikasjonen snakker med nettet for å sjekke hastigheten før den bestemmer seg for graden av komprimering, sier Plageman til Apollon.

- På grunn av den lagdelte strukturen er det svært vanskelig å løse dette i dagens internett. Oppgaven blir langt enklere å løse om man erstatter lagene med funksjonelle blokker. Det skal faktisk bli så enkelt at hvem som helst kan sette sammen funksjonelle blokker, akkurat som legoklosser, for å bygge opp egne nett, håper han.

Les om:

It Bransjen