Dansk Bitcoin-bank ranet

Dansk Bitcoin-bank ranet

Skurker stakk av med verdier for over 6 millioner kroner. Banken nå er skremt fra å lagre Bitcoins.

Med digitale valutaer følger også digitale problemer, mange av dem med klare likhetstrekk til den fysiske verden. Grovt tyveri, for eksempel.

Nå har nettskurker ranet nok en Bitcoin-bank. Denne gangen var det våre naboer på andre siden av Skagerak som ble utsatt.

Danske Bitcoint Interet Payment Services (BIPS), som påstår å være Europas største, hevder Bitcoin-verdier for mer enn 6 millioner kroner ble stjålet.

Først kom et tjenestenektsangrep. Det neste angrepet slo ut flere sentrale sikkerhetssystemer som gjorde at ranerne kunne stikke av med 1296 Bitcoins (BTC), skriver Coindesk.

Går over til B2B-BTC

BIPS sier i en uttalelse at de måtte slå av forbruker-banktjenestene og varsler sine kunder om at de må overføre saldo til andre tilsvarende "banktjenester" - i Bitcoin-lingo gjerne kalt lommebok-tjenester.

- BIPS vil midlertidig stenge ned sin lommebok-tjeneste for å fokusere på sanntids vareprosessering i forretningsverden, som ikke inkluderer lagring av Bitcoins, heter det i en uttalelse, der det legges til at de vil forsøke å gjenåpne sin forbrukerbank med styrker sikkerhet i fremtiden.

Hissige kunder

Mange kunder lar seg frustrere over svaret, og i Bitcoin-forum får BIPS gjennomgå med beskyldninger om uansvarlig lederskap, noen går så langt som å kalle det overlagt uaktsomhet.

En av brukerne som påstår å ha mistet 90 BTC - over 430.000 i kroneverdi - har laget et forum der berørte brukere kan melde seg inn med tanke på potensielt søksmål.

Flere og større ran

Bitcoins har takket være sin anonymitet og mangel på overordnet styring, blitt svært populært blant kriminelle brukere, som kan bruke pengeenheten som en passende betaling for tvilsomme varer og tjenester. Store prishopp har drevet verdien for én BTC til over 4500 norske kroner, som gjør valutaen attraktiv for ondsinnede hackere å stjele.

Det har blitt notert et par rene lommetyverier her og der, men det har tilspisset seg den siste tiden der skurkene har gått etter større fisk. For noen uker siden ble en australsk bank angivelig robbet for Bitcoins til verdi av 8 millioner kroner, mens en kinesisk tjeneste for et par uker siden angivelig fikk frarøvet rundt 24 millioner kroner i Bitoin-verdier.

It Bransjen