Datamaskinen som er mindre enn et sandkorn

Datamaskinen som er mindre enn et sandkorn

At teknologien stadig blir mindre er på mange måter praktisk, men hvor liten kan en datamaskin egentlig bli? Den minste er mindre enn én kubikkmillimeter.

Verdens minste datamaskin er mindre enn et sandkorn og har fått navnet Michigan Micro Mote, eller M3. Den har blitt utviklet av forskere ved University of Michigan i USA.

Som mange andre datamaskiner har den en prosessor, lagring og trådløse kommunikasjonsmuligheter, men det som skiller den fra konkurrentene er definitivt størrelsen.

Svært begrenset i bruk

Med tanke på størrelsen er det ingen overraskelse at M3 er ekstremt begrenset i funksjonalitet.

I praksis handler dette om en datamaskin som er laget for å overvåke og videreformidle data til en smartere enhet. M3-enhetene kan også samarbeide i større grupper. Det skriver Computer Sweden.

Kommunikasjonen skjer via radio eller optiske signaler. Den eneste store utfordringen er ifølge forskerne å finne en strømkilde.

I den nåværende prototype-formen er datamaskinen drevet av solceller, men hvis enhetene en gang skal kunne bli operert in i en menneskekropp for helseovervåking, må solcellene byttes ut med noe annet som generere strøm.

It Bransjen