De 11 beste Google-triksene

Noen hos Google har det veldig moro på jobben. Her er historiens 11 morsomste påskeegg.

Publisert Sist oppdatert

Det er fredag, og da har du lov til å senke skuldrene. Et hett tema på Twitter akkurat nå, er barrel roll:

Dra til google.com. Skriv ”do a barrel roll”. Og se hva som skjer.

Slike ting kalles gjerne ”easter eggs”, eller påskeegg, og har eksistert i programvare i mange år. Det er snutter med kode programskaperne har lagt inn for moro skyld, og som gjør at programmet gjør noe uventet.

Akkurat ”do a barrell roll” har muligens en ganske nerdete referanse også. Påskeegget referer til et Nintendo-spill kalt Starfox, der vingemannen din, kaninen Peppy, sier ”do a barrel roll” til deg for at du skal unngå fiendtlige missiler.

Skyv og vipp

En annen tilsvarende funksjonalitet er om du på google.com skriver ”tilt” eller ”askew”. Da skjer det også greier. Muligens er dette en referanse til klassiske pinballmaskiner, ofte kalt filipperspill på norsk, der du i de gode, gamle, fysiske dagene kunne gi maskinen en liten dytt for å manipulere ballens ferd.

De to triksene nevnt over fungerer bare i nyere nettlesere. Men så er det også de nyere nettleserne som gjør triksene mulig.

- Det som er så kult med ”barrel roll”-trikset er at de bruker nye HTML5 og CSS3-teknologier som er åpne standarder heller enn proprietære og innelukkede Flash, som inntil nylig var den eneste måten å gjøre denne typen greier på nett, sier Nick Hall, design- og teknologistudent, til Ibtimes.com.

Alle triksene fungerer i siste versjoner av Mozilla Firefox og Google Chrome. Vi klarte bare tilt-trikset i siste Opera, mens vi ikke klarte noen av de overnevnte i nyeste Internet Explorer og Safari.

Her er partytriksene

Det finne hauger av øvrige påskeegg fra Googles side som ikke er like krevende til hvilken nettleser du har. Vi har trålet nettet for å finne dem som fortsatt fungerer. En del har nemlig forsvunnet opp gjennom årene, noen av dem Googles utallige aprilspøker.

1. Dra på Google.com. Skriv ”Google gravity” og pass på å huke av på prøv lykken heller enn å faktisk søke. Når det som skjer skjer, kan du leke videre med elementene via musepekeren. (Akkurat dette fungerer også i nyeste Internet Explorer, Safari og Opera, men ikke nødvendigvis i eldre nettlesere.)

2. Du kan også endre språk til uttalige moroengelsk-varianter, for eksempel hackerspråk.

3. Googles kalkuleringsfunksjon kan svare deg på følgende spørsmål: ”answer to life, the universe and everything” om du søker på den frasen. Kalkuleringsfunksjonen kan også svare deg på ”the number of horns on a unicorn” og nøyaktig hvor lenge ”once in a blue moon” er.

Prøv lykken oftere!

Googles prøv lykke-funksjon har flere ess i ermet.

4. Skriv ”Where is Chuck Norris” og velg prøv lykken. (Du kan jukse deg til resultatet ved å klikke her, din latsabb.)

5. Skriv "Google l33t” og gjør det samme (jukseknapp her - heretter kalt juks). Du kan også prøve: ”Google gothic” (juks) (se også "usynlig" tekst på bunnen av siden - marker teksten med musa om det er vanskelig å lese). Det finnes en haug andre muligheter her, vi viser bare noen. En som delvis har blitt utdatert er å prøv lykken-søke etter ”google loco” (juks), men til tross for at den i sin tid sabla kule logoen mangler oppfører søkefeltet seg fortsatt pussig.

6. Et vanlig søk på ”Ascii art” vil gi deg Google-logoen som – ja, nettopp ascii-kunst.

Morsomme triks i andre Google-steder

7. Visste du at du kan spille snake i Youtube, om videoen viser seg å være kjedelig? Jepp, klikk venstre-tasten og oppover-tasten på tastaturet ned samtidig, så er du i gang.

8. I Google Earth kan du fly i simulator ved å trykke ctrl-a. I mars-kartet på samme program kan du også chatte med Meliza. Bare skriv Meliza i søkevinduet, så blir du tatt dit Meliza bor. Det ryktes at samtaleegenskapene er begrenset. (Kanskje ikke så rart, Meliza er jo åpenbart en marsboer.)

9. I Google Sketchups tegning av Tacony-Palmyra Bridge, ligger det en referanse til filmen Bluesbrothers 2000.

10. Trykk ctrl + shift + y i Picasa. Du kan trykke så mange ganger du vil.

Det finnes i tillegg flere tredjepartsvarianter av påskeegg, som Google ikke selv står for. Gothic og Loco er noen. Et par andre eksempler er toobigtouse.com og toosmalltouse.com.

Vet du om noen Google-ninjatriks eller andre finurligheter? Skrik ut i kommentarfeltet under!

(Og 11: For øvrig skal det være mulig å få opp en ninja i Google Reader ved å trykke opp, opp, ned, ned, venstre, høyre, venstre, høyre, B, A – en juksekode fra Konami-videospill.)