De 15 mest irriterende teknologi-produktene

En ting er å bli irritert av ting som spam eller idioter i trafikken, verre er det når irritasjonskilden er et produkt du har betalt for.

Publisert Sist oppdatert

Til forskjell fra produktene i kåringen av Tidenes 25 verste dataprodukter, er det ikke slik at alle produktene i denne listen nødvendigvis er dårlige eller farlige. Men de har det til felles at en tidvis har mest lyst til å kaste dem fra en høy bygning, eller kjøre over dem med dampveivals.

LES OGSÅ: Tidenes 25 verste dataprodukter

Alt fra idiotiske funksjoner til hjernedødt design og håpløse serviceavtaler gjør at disse 15 produktene har irritert oss i årevis. Sannsynligvis vil de fortsette å gjøre det også i årene som kommer.

Denne listen tar ikke for seg i nærheten av alle irriterende teknologiprodukter som er laget. Vi har valgt oss ut 15 ”vinnere” fra en hel haug med mulige kandidater. De ti som topper listen er stemt frem av PCWorld.com sine lesere. Leserne har også kommet med kommentarer til flere av produktene i kåringen.

Kanskje har du dine egne ”favoritter” som burde vært med på listen? I så fall oppfordrer vi det til å fortelle om dem i kommentarfeltet under artikkelen.

Nummer 1: Microsoft Windows ME

På toppen av lista finner vi Windows ME, som også klatret helt til fjerdeplass i kåringen over tidenes verste dataprodukter. Windows ME har blitt kalt den verste Windows-versjonen noensinne. ME var rett og slett bare rør.

Kort tid etter at operativsystemet ble lansert begynte telefonene å gløde hos Microsofts kundestøtte. Det ble meldt om feil i ett sett. Windows ME var nesten umulig å installere, maskinvaredriverne var elendige, og operativsystemet krasjet rutinemessig.

Som en av PC Worlds egne journalister sa det: - Hvis du er en av de som oppgraderte til ME fra en eldre versjon av Windows, er det ikke rart om du til slutt trodde at Millenium sto for tiden det ville ta før alle feilene ble fikset.

Brukeren wildbill2u mener:

- Jeg hadde problemer med Windows 98, og jeg snakket med fem teknikere fra Microsofts kundestøtte, som alle fortalte meg om forskjellige løsniger til problemene. Etter flere dager med telefonering bestemte en av dem seg for å gi med en gratis versjon av ME som plaster på såret, det burde jo tross alt fungere bedre mente hun.

I ettertid skulle jeg heller ønske at hun hadde gitt meg herpes. Da ville jeg i det minste fått litt glede ut av det hele. Jeg mistenker at neste steg var en gratis dose miltbrann eller Ebola.

Nummer 2: Apple iTunes, Microsoft Windows Media Player, Microsoft Zune, Napster

Selve mediespillerne er greie nok, problemet er alle de håpløse DRM-løsningene. Selv om Apple nå har bestemt seg for å selge en del av musikken sin uten kopisperrer, er det fortsatt slik at det aller meste av musikken fra Itunes kun vil fungere sammen med Ipod-spillere, samt et par Motorola-telefoner. I tillegg koster det mer for sanger uten kopisperre.

Enda verre er det med Windows Media-filer. De bruker nemlig to forskjellige DRM-versjoner, som så klart ikke er kompatible med hverandre. Kjøper du en sang med kopisperre fra Napster fungerer den ikke med Microsofts Zune-spiller, den har nemlig en annen type Windows Media-DRM.

Nummer 3: McAfee Internet Security og Symantec Norton Internet Security

Sikkerhetsprogramvare skal fungere som datamaskinens personlige livvakt. De skal ta kverken på virus og beskytte mot innbrudd, helst uten at du merker noe som helst til dem. Dessverre er ikke det tilfelle for disse to løsningene.

Norton og McAfee maser i ett sett om at vi må sjekke sikkerhetsinnstillingene på maskinen, eller at vi må oppdatere, oppgradere, registrere eller til og med kjøpe enda flere funksjoner. Med tanke på at de aller fleste datamaskiner leveres med et av disse programmene ferdig installert, gjerne med en lisens som varer i usle 90 dager, er det vel ganske sannsynlig at også du har opplevd dette envindelige gnålet.

Som om ikke det er nok problemer med sikkerhet på dagens datamaskiner, må vi altså plages med det evige maset fra disse programmene også.

Brukeren techdragn mener:

Dere glemte å nevne all moroa vi har hatt med Norton-programmer som slutter å virke uten grunn, for så å kreve en reinstallasjon. Først må programmet så klart avinstalleres, noe som vanligvis ikke er mulig. Dermed må du på leit etter Nortons eget avinstalleringsprogram. Dette pleier for så vidt å bli kvitt møkka etter et par minutter, men krever i samme slengen at programmet installeres på nytt, med en gang! Som om jeg gidder det etter alt hodebryet det har skapt.

Nummer 4: Real Networks RealPlayer

Realplayer karret seg helt opp til en andreplass på listen over tidenes verste dataprodukter, med god grunn. Mer masete program enn dette skal du lete lenge etter.

I 1996 begynte et selskap kalt Progressive Networks, nå kjent som Real Networks, å tilby mediespilleren Realplayer. Programmet kom i to forskjellige versjoner, en betalversjon til 30 dollar, og en gratisversjon. Å finne gratisversjonen var omtrent like lett som å gjøre vann til vin, noe som sist ble gjort for rundt 2 000 år siden. Altså ikke særlig lett.

Om du var så heldig å finne den var fortsatt ikke prøvelsene over. I det du installerte programmet tok det nemlig full kontroll, og satte seg selv som standardspiller for det du måtte finne på å ha av mediefiler på maskinen. I tillegg maset det ustanselig om å bli oppgradert til fullversjonen, noe som altså kostet 30 dollar.

Nyere versjoner av Realplayer var om mulig enda verre. Med på lasset fulgte nemlig et lite tilleggsprogram som plasserte seg i statusfeltet, og som så klart begynte å vise irriterende reklamer fra Real Network og betalende venner.

Som om ikke det var nok prøvde Real å gi hver bruker et unikt identifikasjonsnummer. Dette ble brukt til å holde oversikt over alt som ble spilt og vist på maskinen, så klart uten å fortelle brukerne om det.

Nummer 5: MySpace

Gwendolyn vil gjerne bli venn med deg, det vil Brittany også. Latisha vil også gjerne være vennen din, og i samme slengen dele litt hjemmelaget blåfilm med deg. At filmen inneholder spionprogrammer og annet faenskap er ikke så farlig.

Det er alltid slik at de mest populære nettjenestene tiltrekker seg flest skurker, men de trenger vel ikke å gjøre det enkelt for dem. De nesten fraværende sikkerhetsrutinene i Myspace gjør tjenesten til et mekka for falske venner som gjør sitt beste for å gjøre livet ditt til et helvete.

LES OGSÅ: De 21 største teknofloppene

Se de fem neste på listen