Delt ledelse for IBM i Jeopardy

Delt ledelse for IBM i Jeopardy

Stormaskinen Watson er superrask, men har også noen merkverdige tabber.

Thomas Watson, Ken Jennings og Brad Rutter kjemper mot hverandre i tidenes duell i Jeopardy.

Jennings holder Jeopardy-rekorden med 74 seire på rad, mens Rutter har vunnet rekordsummen 3,25 millioner dollar i sin Jeopardy-karriere. Utfordreren Watson er en stormaskin, og IBMs nyeste forsøk på å la maskin slå menneske.

Nå er de tre i gang med konkurransen. Etter dag én av konkurransens tre dager ligger Watson og Rutter likt i tet med 5000 dollar. Jennings ligger noe bak med 2000 dollar.

Rask på labben

Watson tar form på scenen som en stor dataskjerm med science fiction-aktig stemme, og har så langt i konkurransen vist seg å ofte være kjappere enn både Rutter og Jennings til å trykke svarknappen og avgi korrekte svar.

For dem som ikke husker hvordan Jeopardy fungerer, er det et klassisk amerikansk spørreshow der den som første trykker på knappen får avgi svar. Den som svarer riktig får velge et nytt spørsmål i en kategori til en viss verdi.

Det vil si - i Jeopardy får du svaret, men må selv formulere et spørsmål som passer. Så til svaret «Han grunnla verdens største programvareselskap», vil «Hvem er Bill Gates?» være riktig svar og gi poeng i form av spørsmålets verdi. Feil svar gir tilsvarende tap av poeng.

Den med mest penger til slutt er naturligvis vinneren.

God på Beatles

Watson mottar spørsmålene som tekstmeldinger samtidig som motstanderne kan se dem på en skjerm. Maskinen har ikke lov til å bruke internett, men imponerte stort blant annet i kategorien "The Beatles", ifølge Yahoo News.

«Hva er Maxwells silver hammer?» svarte Watson på svaret «Bang, bang, his silver hammer came down upon her head», som refererer til en Beatles-sang. «Hva er Elenor Rigby?» spurte Watson på svaret «She died in the church and was buried along with her name, nobody came».

På et tidspunkt ledet Watson med 4000 dollar mot Rutter og Jennings 200 dollar hver. Men så gikk det skeis da Watson på merkelig vis gjentok et feil svar Jennings allerede hadde bommet på. Det handlet om hvilke tiår kryssordet og Oreo-kjeksen kom.

1920-tallet svarte Jennings. - Feil sa programleder Alex Trebak. "1920-tallet", gjentok Watson.

- Skarp, men rar

På en annen oppgave tabbet Watson seg også ut. Svaret var «Det var den anatomiske kuriositeten til den amerikanske turneren George Eyser som vant gullmedalje i skranke i 1904.»

Watson spurte «Hva er et ben» - der svaret burde hvert «Hva er et manglende ben?».

- Watson er svært skarp og svært kjapp, men har noen merkverdige stunder fra tid til annen, mente programlederen.

Watson er IBMs nyeste forsøk på å la maskin slå menneske, og har vært under utvikling siden 2006. I 1997 slo IBM-maskinen Deep Blue verdensmesteren i sjakk Garry Kasparov. IBM mener det er vesentlig vanskeligere å lage en stormaskin som kan vinne i Jeopardy enn å lage en stormaskin som kan vinne i sjakk.

Les om:

It Bransjen