Denne er laget med 3D-printer!

Se de fem rareste og mest utrolige ting som kan skapes med CAD-programvare, 3D-printer og litt know-how.

Publisert Sist oppdatert

3D-printing er på fremmarsj, og er på vei fra å være en nisje til å bli mer utbredt, spesielt blant gadget-geeks, early adopters og hardwarehackere.

Pris på nødvendig utstyr, fra ferdige skrivere, skrivere man må sette sammen selv , "blekket" og programvare er på vei ned, noe som kan gjøre at 3D-printing snart blir en reell mulighet for hvermansen.

Både i næringsliv, forskning og utdanning såvel som hos teknologene er denne utviklingen møtt med åpne armer, da det skaper nye måter å skape og produsere på.

Alt fra uskyldige legoklosser til funksjonelle skytevåpen kan printes av nær sagt hvem som helst med tilgang til en 3D-skriver, en dose tålmodighet, litt datakunnskap og masse kreativitet.

Det er ikke alt på listen som du kan printe hjemme, men kanskje en gang i fremtiden. Her er noen av mulighetene:

5. Bikini

Nå er det endelig sommer, og landets dagsaviser kan melde om at javisst - nå kommer sola. Det betyr at badesesongen kun er noen få uker unna, og det er på tide å finne frem solkrem og badetøy.

Men trøste og bære! Bikinien du brukte i fjor sommer, er blitt for trang og du har ikke råd til en ny.

Frykt ikke. Du kan nemlig skrive ut en ny på 3D-printeren. I hvertfall i teorien.

Designerne Shapeways og Continuum Fashion har i alle fall vist at det lar seg gjøre da de designet og printet verdens første 3D-printede badetøy, bikinien med det sexy navnet N12 i 2011.

N12 er helt og holdent et printet produkt, ingen systue er nødvendig og alt kan kneppes sammen. Herligheten er laget av nylon12, som ifølge Shapeways er behagelig å ha på, både i vann og på land og i tillegg er flott å se på.

N12.bikini - Intro Video from Continuum Fashion on Vimeo.

Riktignok er det nok en stund før det lar seg gjøre å designe og printe egen bikini hjemme (hard plast er sannsynligvis ikke like behagelig å løpe rundt i som nylon12), men N12-bikinien kan bestilles på nett hos Shapeways.

4. Hipstersykkelen

Vanlige sykler er bare skikkelig mainstream, og alle som er noe triller jo rundt på custom bysykler uansett. Hva kan en stakkar gjøre for å skille seg litt ut av saueflokken?

Hva med en 3D-printet sykkel?

Møt Airbike, verdens første printede sykkel, utviklet av EADS (European aerospace and defence group) i Bristol, England, og ble presentert for første gang i 2011. Airbike er laget av nylon, og skal være like solid som en sykkel laget i aluminium.

Tanken bak Airbike at det skal være enkelt og mulig å produsere lette og billige sykler og reservedeler hvor som helst, spesielt med i forbindelse med militære og humanitære operasjoner rundt om i verden. Ifølge designerne koster det en tidel å produsere en Airbike enn det gjør å produsere en tilsvarende sykkel med konvensjonelle metoder og materialer.

Sykkelen er foreløpig ikke lagt ut for salg, og det er kanskje egentlig helt ok, for Airbike ser ikke ut som den er spesielt behagelig å sykle på:

Men ikke for det, flere entusiaster er allerede i gang med å designe og printe egne sykkelrammer og reservedeler, som dette kjekke ventildekselet i form av en Stormtrooper fra Star Wars.

3. Elektrisk gitar

Å designe sitt eget instrument er noe mange drømmer om, og det er fortsatt mulig å kjøpe en egen, custom håndlaget gitar. Slike instrumenter er vanligvis laget i godt, gammeldags trevirke og det tar omlag 60 timer å lage en custom elektrisk gitar i tre.

Gitarmaker Olaf Diegel fra New Zealand har begynt å lage stilige, 3D-printet elektrisk gitar (eller bassgitar) inspirert av naturlige mønstre og former som han selger via nettstedet Cubify.

Når instrumentet er bestilt, og designen er lagt ut i CAD, printes hele gitarkroppen, minus elektronikk, strenger og hals, ut i ett enkelt stykke på en 3D printer.

Deretter monter Diegel et custom fretboard i tre, setter inn pickups og strenger, og vips så er gitaren klar til bruk.

Bortsett fra de mange mulighetene til å sette sitt eget personlige preg på instrumentet, skal de også være langt mer solide enn vanlige instrumenter av tre.

Lyden er det heller ikke noe i veien med:

Har du lyst på en printet gitar, må du ut med 20.000 kroner og oppover, omtrent det samme som en vanlig custom-jobb i tre.

2. Skytevåpen

Som med all ny teknologi tok det ikke lang tid før noen fant ut hvordan 3D-printing kunne brukes til våpenproduksjon. Riktignok i liten skala.

I motsetning til produktene vi har gått igjennom så langt i artikkelen, er dette noe du ikke bare kan finne gratis CAD-tegninger for på nett, men også produsere hjemme på din egen 3D-printer (noe Computerworld forøvrig ikke oppfordrer til).

Den første hjemmeprintede pistolen, the Liberator, fungerer mer eller mindre slik den skal, og er også helt og holdent produsert på 3D-printer.

Liberator ble prøveskutt i USA (hvor ellers?) første uken i mai i år.

CAD-tegningene til pistolen er lastet ned flere millioner ganger siden da, men et par dager etter prøveskytingen ble de fjernet fra nettet av amerikanske myndigheter.

Men, som det sies: det som legges ut på nett, forblir på nett til dommedag. Forøvrig: The Register påstår at våpenet ikke vil kunne skyte særlig bra.

1. Kjøtt

Computerworld har tidligere skrevet om selskapet Modern Meadow i USA som

vil la deg printe kjøtt
til grillen.

Heldigvis er det ikke snakk om å fore printeren med kjøttdeig istedet for plastmasse, men forsøk på å løse flere av planeten Jordens største problemer - miljø, vann- og matmangel og etiske problemer rundt dyreavl for slakt.

Kort sagt er det snakk om å "dyrke" kunstig kjøtt, som inneholder de riktige dyreproteinene mennesket trenger i kosten, på en måte som er bra for miljø, dyr og menneske. Den riktige smaken og teksturen kan også dyrkes frem, ifølge forskerne.

Printing Meat - Ted Talk med Gabor Forgacs

Teknologien er fortsatt på et tidlig stadium, men forskningen er lovende. Får du vet ord av det, ber du den hyggelige mannen i ferskvaredisken om å "skrive ut" en indrefilet eller "printe en sommerkotelett".

Bon appetit.