Denne mobilen oversetter det du sier

Denne mobilen oversetter det du sier

Heftig oversettelsesteknologi for mobiltelefoner på vei.

For ganske mange år siden reklamerte Netcom med hvordan mobilen i fremtiden skaper nye muligheter. Netcoms slagord den gangen var "fremtiden er trådløs". På en av reklamefilmene så man noen barn som hadde rotet seg bort i et fremmed land. De snakket norsk inn i en mobiltelefon, mens de som hadde funnet barna fikk høre en arabisk oversettelse.

Netcoms fremtidsvisjonsvideo er i ferd med å bli til virkelighet. Toshiba har utviklet en versjon av sin talegjenkjenningsprogramvare som fungerer på Windows-mobiler, melder PC Worlds internasjonale nyhetsbyrå.

Programvaren gjenkjenner hva som sies, oversetter det til et annet språk, og bruker deretter talesyntese til å høytlese oversettelsen.

I motsetning til eksisterende applikasjoner lastes ikke det som sies over til en server for prosessering der. Dermed sparer man tid, og potensielt høye roaming-kostnader.

Utfordringen har vært å få en så ressurskrevende applikasjon i stand til å kjøre på en mobiltelefon. Programvaren er en nedskalert versjon av en pc-applikasjon som Toshiba allerede selger i Japan.

Kun mellom 3 språk

Dessverre er Toshibas programvare kun for de som behøver å oversette mellom japansk, engelsk og kinesisk. For engelsktalende nordmenn som har tenkt seg på jobbærend eller ferietur til Kina eller Japan kan imidlertid en slik applikasjon være svært nyttig.

To metoder benyttes, statistisk maskinoversettelse og regelbasert oversettelse. Den første baseres på sannsynlighet og ordrekkefølge for å avgjøre hvordan en setning er konstruert, mens den regelbaserte metoden bruker en database med hundrevis av setninger for å hente ut meningen. Mens pc-programvaren bruker begge metodene simultant, er ikke mobilene kraftig nok ennå, så den benytter de teknologiene som fungerer best mellom de ulike språkene.

Tester viser at programvaren fungerer bra, men at den av og til misforstår. Og da må man bare prøve igjen. Noen ganger forsto den spørsmålet og oversatte det med suksess, andre ganger ikke.

Toshibas demonstrasjon kjørte på en TG01 smarttelefon, som benytter en kraftig 1 Ghz prosessor fra Qualcomm. Windows Mobile gir en begrensning på 32 MB for hver prosess som kjører på mobilen, noe som gav utfordringer for utviklerne.

Utviklingsavdelingen til Toshiba er nesten ferdig med applikasjonen, som muligens vil bli modifisert for å kjøre på andre operativsystemer i fremtiden.

It Bransjen