Denne roboten går som en edderkopp

Denne roboten går som en edderkopp

Fraunhofer utvikler superbillig edderkopprobot som kan ta seg fram nesten overalt.

Med de lange, tynne beina kan edderkopproboten kravle seg frem i vanskelig terreng, og krype over hindringer som ville stoppet en robot på hjul eller belter.

Utstyrt med kamera og måleutstyr kan roboten bevege seg i ugjestmilde områder, og bistå redningsarbeidere ved ulykker.

Og akkurat som de ekte edderkoppene den henter inspirasjon fra har roboten alltid fire bein trygt på bakken, mens de andre beina gjør seg klare for neste skritt.

Inspirert av hoppeedderkopp

Edderkopproboten er foreløpig en prototyp, utviklet av forskere ved Fraunhofer-instituttet i Tyskland. Hydraulisk drevne blåsebelger fungerer som smidige ledd, og noen av modellene kan til og med hoppe. Uten muskler til å strekke på bena, bygger hoppeedderkopper opp stort trykk i kroppen som de bruker til å pumpe væske ut i lemmene slik at bena strekker seg ut, ifølge diplomingeniør og forsker Ralf Becker ved Fraunhofer.

- Vi tok dette bevegelsesprinsippet og tilpasset det til vår lettbente, datastyrte robot. De åtte bena og kroppen er også utstyrt med elastiske blåsebelger som drives med lufttrykk for å bøye og strekke ut de kunstige lemmene, sier Becker i en pressemelding.

Delene til styring og bevegelse, så som kontrollenheten, ventiler og kompressorpumpe, sitter inne i robotens kropp. Kroppen kan også bære forskjellig måleutstyr og sensorer, avhengig av hvilke oppgaver som skal utføres.

Tredimensjonal laserprinting

Den lille, høyteknologiske hjelperen er ikke bare svært lett, den kombinerer også de stive og elastiske delene i én enkelt komponent. Forskerne får til dette gjennom en produksjonsmetode som kalles selektiv laser-sammenbaking (SLS) av plastikk, som er en form for 3D-printing. I denne prosessen legges det på tynne lag av fint polyamidpulver som smeltes sammen ved hjelp av en laserstråle. På denne måten kan man fremstille komponenter med komplekse geometriske former og indre struktur av lette plastikkmaterialer.

- Vi kan bruke SLS til å produsere ett eller flere av bena i en og samme operasjon, noe som gjør det enklere å sette sammen delene samtidig som det sparer både materialer og tiden det tar å bygge en robot, sier Becker.

- Roboten vår er så billig å produsere at den kan kastes etter bruk, omtrent som en engangs gummihandske, poengterer Becker.

Edderkopproboten skal vises fram for publikum på EuroMold-messen i Frankfurt den 29. november.

Les om:

It Bransjen