Er dette Googles nye datasenter?

Er dette Googles nye datasenter?

Kan to mystiske lektere på hver sin side av USA være Google som tester flytende datasentre?

Her er siste nytt de ivrigste datasenter-nerdene i USA snakker om akkurat nå:

På hver sin side av USA har tauebåter slept inn to store og nesten kliss makne lektere som har dokket til kai under svært høy sikkerhet og hemmelighetskremmeri.

Flere tror det kan være uttesting av Googles flytende datasentre, som søkemotorgiganten snakket om sist for over fem år siden.

Den ene har dokket i San Fransisco, og den andre i havna i Maine i Portland.

De to lekterne har samme eier og veldig lignende navn.

De har strukturer som er bygget opp av containere. Fire i bredden, fire i høyden og tre i lengden.

Å putte datamaskiner i container-strukturer har blitt en klassisk vri for modulbaserte datasentre, men ifølge Computerworlds nyhetstjeneste kan disse lekterne potensielt også ende opp som Google Glass-butikk/markedsføringssenter eller en annen form for flytende Google-forhandlerbutikk.

Hemmelig, hemmelig, hemmelig

Det er i alle fall mange som peker på Google som eier, selv om søkemotorgiganten gjentatte ganger har nektet å kommentere påstander om lekterne.

Alt hemmelighetskremmeriet gir bensin på bålet for ryktemakere og konspirasjonsteoretikere.

Portlands havnemyndigheter påstår de ikke aner hva som er om bord, og ifølge den lokale kystvakta er det kun kapteinen som kjenner inneholdet.

En reporter som tok bilder av strukturen mandag ble bortvist av en arbeider fra det innleide konstruksjonsselskapet Cianbro, som jobber på lekteren.

Cianbro-direktør Pete Vigue forteller Computerworlds nyhetstjeneste i etterkant av hendelsen at han ikke kan si mye om prosjektet, utover å bekrefte at lekteren er dokket ved brygga.

– Jeg har ikke lov til å kommentere vårt engasjement, hva vi gjør eller hva som skjer på vår fabrikk. Dette er en veldig streng taushetspliktig avtale, sier han, og legger til at det eneste han kan formidle, er at han tror det vil være veldig positivt for byen Maine.

Det var tidligere i oktober at tauebåten Rowan W. MacAlliaster slepte den myteomspunnede lekteren fra New London i Connecticut og til byen Maine, men Portlands tauebåtvirksomhet påstår ingen hos dem vet hva de egentlig tauet den aktuelle høstdagen.

Bølger til strøm

Det var i 2007 at Google la inn en patentsøknad som massemediene plukket opp i 2008 og som ble innvilget i 2009. Kort oppsummert er det snakk om et flytende datasenter, bygget opp av normale containere som nødvendigvis kan fraktes både på skip og trailere, for så å løftes på en høyteknologisk flåte/båt/lekter/sjødings, og som enkelt kan byttes ut som helhet i fall noe må repareres (eksempelvis på grunn av korrosjon fra saltvannet og sjølivet) eller har blitt teknologisk avleggs.

Kjøling og strøm til kjøling var rosinen i pølsa i konseptet. Kraft skulle gis fra enheter som kan omdanne bølger, tidevann og vannstrømmer til nettopp strøm. Utover det trenger du kanskje ikke være rakettforsker for å forstå at det naturligvis er rikelig tilgang til kjøl(e) vann til sjøs - riktignok tenkte Google å først sende saltvannet gjennom en ferskvannsgenerator.

Strømgeneratorene, som helt spesifikt lages av Pelamis Wave Power, finnes allerede og kan seriekobles og via moringer ankres fast opptil en landmil fra datasenter-riggen (tilsvarende opptil 5,3 nautiske mil, siden vi tross alt er på havet her). Google ville lagre overflødig strøm fra disse på batterier og også bruke vindturbiner for å få det lille ekstra fra strømmen naturkreftene kan by på.

- Typisk Google

Gartner-analytiker David Cappuccio mener Google må ha forsert mange barrierer om det virkelig er deres datasentre som nå ligger og dupper på hver sin side av USA, men at om det er noen som i det hele tatt kunne tenke denne tanken, måtte det være nettopp Google eller noen i tilsvarende økonomiske vektklasse.

– Det er ikke helt utenkelig, sier han, men legger til at de likevel ikke er bare-bare.

– Det er mange forhold som spiller inn. Om de skulle gjøre dette, måtte de tatt hensyn til fiskeområder og internasjonale fergeleier. Og hva med telekommunikasjon? De kommer ikke til å bruke satellitter til å støtte den arbeidslasten de snakker om. De måtte lagt en undervanns telekomkabel og det gjør dem ikke lenger mobile, sier Cappuccio, men fremhever på den andre siden at Google tross alt er kjent for å tenkte langt utenfor boksen.

- Ikke dumt

Analytiker Christian Perry fra Technology Business Research påpeker at et datasenter offshore tross alt kan ha mange fordeler.

– Etter hvert som skyutrulling vokser i størrelse og omfang, vil behovet for alternative datasenter-infrastrukturer bli mer kritisk. Jo tettere et datasenter-miljø blir, jo større utfordring blir strøm og kjøling, ettersom tettere datasenterarkitekturer genererer mer svarme, som på sin side krever mer kjøling, sier han.

Zeus Kerravala fra ZK Research mener flytende datasentre kunne vært en viktig innovasjon innen datasenterindustrien, og følger opp tankebanen fra Perry videre:

– De ville hatt billig plass og ubegrenset med strøm, om den virkelig får strøm fra bølgene, sier han, og legger til:

– Google liker å hive ting på veggen og se hva som fester seg.

Les om:

It Bransjen