Digitale klistremerker på filmfestival

Digitale klistremerker på filmfestival

Kosmorama internasjonale filmfestival i Trondheim lanseres CybStickers.

Kosmorama er pilotprosjekt for CybStickers som er utviklet ved forskningsinstituttet SINTEF. Denne teknologien gjør det mulig å fylle og lese av innhold i klistremerker ved hjelp av kameramobiler.

- Dette går ut på at det plasseres en slags labyrint-lignede symboler rundt omkring. Tar du et bilde av dem med mobilkameraet ditt, og sender det, får du mer informasjon om objektet du er interessert i, forteller teknologisjefen ved festivalen, Jørgen Risvik til Computerworld.no.

En cybsticker består av to deler, en ”sjakkbrettaktig” unik optisk kode som man tar bilde av og som representerer et helt spesielt kodet nummer for hvert eneste klistremerke, omtrent som registreringsnummeret på en bil. Og et forståelig ikon som kan være felles for flere merker, f.eks et hjerte eller et smilende ansikt, og som skal gi et hint om hva som ligger av informasjon i cybstickeren.

Konkurranse

Under Kosmorama vil publikum kunne benytte CybStickers til å få forskjellige festivalrelaterte godbiter rett inn på sin mobil. Kosmorama vil også arrangere rebusløp hver dag under festivalen, hvor alt du trenger er en kameramobil og et våkent øye.

- Dette er en Konkurranse der folk går seg rundt i byen for å finne disse cybstickerne. Med informasjonen de får inn på mobilen sin kan de løse en gåte. Men vi vil også ha dette på filmplakater, slik at folk kan få vite mer om filmen, både i tekst, bilder og video, sier Risvik.

Prosjektet er utviklet i samarbeid med Telenor og Mobiletech, og Klipp & Lim har produsert kortfilmene som skal brukes i rebusløpet.

Seniorforsker og stipendiat Odd-Wiking Rahlff ved SINTEF IKT har som en del av sitt doktorgradsarbeid, laget en ny type personlige klistremerker, Cybstickers, som gjør det mulig å kople sammen klistremerket med bildemeldinger fra mobiltelefon. Man trenger ikke installere noe på mobilen sin for å få til å fylle merkene med sine egne historier. Alt man trenger er en vanlig kameramobil.

Se mer på Kosmoramas websider .

It Bransjen