Digitalt bibliotek for Europa

Digitalt bibliotek for Europa

Med 3 millioner biter av europas kulturarv er nyåpnede Europeanea en fantastisk resurs for alle kulturinteresserte.

Nærmere tre millioner tekster, bilder, lyder, og videoklipp fra europeiske museer, gallerier, biblioteker, og arkiver har blitt digitalisert og samlet i dette enorme nye digitale biblioteket Europeana, som Europakommisjonen står bak.

I to år har arbeidet foregått, og malerier, tegninger, kart, fotografier, bøker, aviser, musikk, filmer, og så videre har blitt samlet inn fra de største og viktigste kulturinstitusjonene i Europa, som Rijksmuseum i Amsterdam, British Library i London, og Louvre i Paris. Men også mer ukjente, "gjemte skatter" har fått plass bibliotektet.

Norge er med

Norge har bidratt med skatter fra Nasjonalbiblioteket, samt bidratt til utviklingen av EuropeanaLocal, som skal bidra til at flere små, lokale kulturinstitusjoner blir en del av Europeana, gjennom ABM-utvikling. Nettsidene finnes også i norsk versjon, i tillegg til 23 andre språk.

Europakommisjonen har tydeligvis lært mer enn bare prinsippet om fri tilgjengelighet fra Web 2.0-bølgen. Europeana er nemlig foreløbig en "prototype", eller i beta, som et Web 2.0-startup ville ha sagt. Planen er at biblioteket vil nå versjon 1.0 i 2010 med over seks millioner objekter i sine digitale hyller. Til da skal kommisjonen bruke to millioner euro i året på prosjektet.

Opphavsrettsproblematikken

Når det er snakk om så enorme prosjekter med digitalisering av kultur, så blir det alltid problemer med tanke på opphavsrett. Bare spør Google Book Search.

Til nå unngår Europeanea denne problematikken ved å i hovedsak bruke verker som er så gamle at opphavsretten ikke lenger gjelder for dem, ofte kjent som "Public Domain", men Europakommisjonen er i samtaler med rettighetshavere for å finne en måte å kunne tilby den type materialer også. Med tiden ønsker de også å finne foretningsmodeller for å tjene penger på Europeana.

Europeana har opplevd enorm interesse siden den ble lansert i går, og ble i begynnelsen oversvømt av mer enn 10 millioner treff i timen. Da denne artikkelen ble skrevet var siden utilgjengelig. Forhåpentligvis er den oppe igjen når du leser dette, men sansynligheten for at den går noe tregt er nok stor.

Les om:

It Bransjen