- Distributørene henger etter

- Distributørene henger etter

Trygg Data-gründeren Egil Løseths nye selskap Saas Security skal ta igjen norske distributører i racet mot nettskyen.

Egil Løseth gikk i desember i fjor av som daglig leder i Trygg Data, sikkerhetsdistributøren han startet i 1992. Samtidig solgte han sine andeler i det Tromsø-baserte selskapet til franske Exclusive Group.

- Jeg hadde vært i Trygg Data i 17 år før jeg gikk av som daglig leder i desember. Da synes jeg det var greit å selge meg ut samtidig, sier Løseth.

I juni i år registrerte han det nye selskapet Saas Security i Brønnøysund. Etter å ha fått på plass infrastrukturen og en distribusjonsavtale med amerikanske Webroot, går nå startskuddet for den nye distributørsatsingen.

Saas Security skal spesialisere seg på sikkerhetsløsninger i form av tjenester levert fra nettskyen, eller cloud computing.

- Dette er en bransje som ennå er i en tidlig fase, men markedet er i sterk vekst, sier han.

- For noen år siden kom de første antispam-løsningene. Nå finnes det alt fra email-arkivering, backup, nettsidetjenester, autentisering og så videre, og det kommer mange nye tjenester fremover.

Attraktive løsninger

Webroot leverer i dag tjenester fra nettskyen i de tre hovedkategoriene epostsikkerhet, websikkerhet og epostarkivering. Alle løsningene administreres i samme virtuelle konsoll.

- Dette er et virtuelt tjenestesenter. Forhandlere får enkelt oversikt over kundene sine og hvilke tjenester de skal ha, og administrere dette som et driftssenter på samme måte som han hadde hatt maskinvaren inhouse, sier Løseth.

Han sier Saas Security har vurdert flere tilbydere av sikkerhetstjenester, men trekker frem Webroots tjenestebredde, serviceavtaler, og sikkerhetsløsninger som spesielt attraktive.

- Løsningen er veldig enkel å ta det i bruk, og krever ingen sertifiseringer. Men om kunden selv ønsker å sette ut drift kan gi forhandleren ulike rettigheter i dette driftssenteret.

Løseth forteller at han har vært i dialog med Webroot i flere år, men at det først er nå at de har blitt enige om en avtale.

- Jeg fikk både tilbud fra dem om å bli deres representant i Norge eller starte noe eget. I Trygg Data var vi vel egentlig inne på noe av det samme, men her passet Webroot ikke så godt inn, sier han.

- Distributørene henger etter

Egil Løseth mener de tradisjonelle distributørene på det norske markedet generelt henger etter i utviklingen mot cloud computing.

- Distributørene har 95 til 100 prosent av omsetningen sin fra tradisjonelt salg av hardware og software, og fokuserer bare i veldig liten på å levere tjenester fra nettskyen, sier han.

- Sikkerhetsmarkedet er dynamisk. Det er ikke slik at når man får bukt med ett problem så er mang trygg, det er hele tiden en kontinuerlig utvikling. Det gjelder også med nettskyen.

Inntil videre er Løseth eneste ansatte i Saas Security. Han er imidlertid i gang med rekrutteringen og tar han sikte på å ha mellom tre til fem ansatte innen et år.

- Så lenge man er distributør trenger man ikke være superstor i norske markedet. Cloud-tjenester dreier seg i hovedsak om salg. Man trenger ikke driftsenter eller å kurse seg opp med høy teknisk kompetanse - driftssenteret ligger hos en annen, sier han.

Flere agenturer

Omsetningsmålet for Saas Security i 2011 er på mellom seks og åtte millioner kroner. Så langt er Webroot distributørens eneste agentur.

- Men vi jobber med andre som vil komme på plass i porteføljen om en 6 til 12 måneders tid, sier Løseth

- Det vil blant annet være onlinebackup og autentisering levert som tjenester. Det gjelder egentlig bare å finne de gode tjenestene. De må også ha et prisnivå som passer det norske markedet - men gjengs for tjenester fra nettskyen er jo at de er veldig skalerbare.

Webroot har også en ren kanalstrategi, noe som ifølge Løseth passer det norske markedet veldig bra.

- Forhandlerne vil spille samme rolle som de har gjort hele tiden og videreselge dette til sluttkundene. De kan også oppnå gode marginer ettersom de ikke trenger bygge opp en stor teknisk avdeling med masse ressurser, og i stedet konsentrere seg rundt salg.

It Bransjen