Dramatisk stup i pc-salget

Dramatisk stup i pc-salget

Stygge tall for julekvartalet. Verdien av pc-salget sank nesten 20 prosent.

Omsetningen for pc-salg i fjerde kvartal 2008 er ikke hyggelig lesning. Mellom 15 og 20 prosent stupte omsetningen, viser foreløpige estimater fra analyseselskapet Gartner, melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Det bratte fallet i omsetning fant sted til tross for at antallet nye pc-er sendt ut på verdensmarkedet faktisk vokste 1,1 prosent sammenlignet med i fjor. Ifølge Gartner-analytiker Mika Kitagawa skyldes dette paradokset et voldsomt fall i gjennomsnittlig salgspris på pc-er.

Minibærbare senker omsetning

Det enorme omsetningsfallet gjør faktisk Q4 2008 til det verste kvartalet siden Q3 2001, da omsetningen av pc-salget falt 26 prosent sammenlignet med fjoråret. Da skyldtes fallet at daværende markedsleder Dell gikk til priskrig for å håndtere dot-com-krasjet. Nå skylles derimot fallet en kombinasjon av minibærbare og finanskrise. Som ventet kannibaliserte de superbillige minibærbare sine større og dyrere laptop-kolleger i kvartalet som gikk.

Like fullt sto disse bare for fem prosent av salget, en oppgang på to prosentpoeng fra forrige kvartal. Men minibærbare har påvirket hele pc-markedet på andre måter enn bare via sin popularitet. De har ikke bare etablert et helt nytt lavprissegment for konsumermarkedet. De har også skvist prisene på de vanlige bærbare.

HP på topp

Ifølge Gartner er HP fortsatt på salgstoppen, med 19,1 prosent markedsandel. Dell ligger bak på 13,2, et helt prosentpoeng lavere enn samme tid 2007.

Acer har, mest på grunn av salg av minibærbare, økt sitt per-enhet-salg med 13,2 prosent fra Q4 2007. Dette gir dem en tredjeplass med 12,3 prosent markedsandel. Dernest kommer Lenovo på 7,1 og Toshiba på 4,7 på de to siste topp-fem-plassene.

Til tross for at det i de midlertidige tallene var en svak vekst i antall enheter sendt ut i verden, var det i USA-markedet et fall på hele ti prosent. Dette skyldes i all hovedsk at stat og skoler utsetter innkjøp.

Les om:

It Bransjen