Drastisk endring i forbrukeratferd

Drastisk endring i forbrukeratferd

Forbrukeratferden og de ulike kanalenes roller, funksjon og hierarki vil forandres de neste årene.

For å lykkes med retail i fremtiden er kjeder og butikker helt avhengig av å møte fremtidens konstant oppkoblede konsumenter. Det viser forskningsrapporten Digishift.

Taper på tradisjonell tenking

- Å agere tradisjonelt med kun én kanal, som for eksempel en butikk eller en site vil i fremtiden ikke fungere. Skal man lykkes med kjøpesentre i fremtiden må handelen bygges en dynamisk multikanal idé, sier Karl Fredrik Lund, Marketing Director i Steen & Strøm Norge.

Ifølge rapporten vil den største utfordringen bli å skape nye integrasjonsmåter med forbrukerne de neste årene for å skaffe kunder.

- De engasjerte forbrukerne vil styre og forme sin egen shoppingopplevelse og deres venner vil være involvert i shoppingen via sosiale nettverk. Dette stiller helt nye krav til fremtidens kjøpesentra med tanke på fleksibilitet, tilbud og opplevelser, sier Lund i rapporten.

Mange inntrykk

Fremtidsforskere mener at de neste ti årene vil være de mest dramatiske noensinne. Fremtidsforskeren Theodor Modis hevder at man i 2025 vil kunne oppleve like mye i løpet av fem dager som man gjorde i løpet av hele 1900-tallet.

Forbrukerne får en økt makt som vil påvirke kanalen i stor grad. Fokuset forskyves fra leverandører via distributører til konsumenter. Det lokale fokuset vil styrkes, nye betalingsformer innføres og konsumentene vil sitte i førersetet og legger premissene.

Ny trend

En tydelig trend handler om temporære markedsplasser og events der pop-up-shops både på nett og på steder er tydelige eksempler på hvordan merkevarer hele tiden må forandres for å fange forbrukernes interesse.

Nærmere 9 av 10 medlemmer i ekspertpanelet bak studien mener at en økende grad av digitalisering vil føre til at fremtidens kjøpesentre må satse atskillig mer på å skape attraktive miljøer for de handlende. Man vil vektlegge anbefalinger fra andre forbrukere og butikkmiljøene må endres raskere, tilbud og opplevelser må stadig fornyes.

Les om:

It Bransjen