Er du avhengig av internett?

Er du avhengig av internett?

Nettavhengighet er foreslått innført på liste over psykiske lidelser. - Skeptisk, sier psykolog Fanny Duckert.

Neste år vil du trolig kunne få nettavhengighet som offisiell psykologisk diagnose, om du går i veggen hver gang nettet er utenfor rekkevidde.

Internettavhengighet er nemlig foreslått innført i neste utgave av den formelle listen over mentale lidelser, påpeker Comon.dk som har lest Sydney Morning Herald. De kaller det "'internet-use disorder".

The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Distorders (DSM-IV) drives av Amertican Psychiatric Association, og er et anerkjent system for klassifisering av årsaker til at folk får et mentalt illebefinnende.

Det er Australian Psychological Society som formelt skal ha bedt DSM-IV om at nettavhengighet får bli med i DSM-IV-systemet. I første omgang vil avhengighet av internett opptre i psykiater-bibelens neste reviderte utgave i mai neste år, som en lidelse som bør undersøkes nærmere.

Norsk psykolog skeptisk

Hvor mange timer med surfing etter dårlige bilder av katter og snoking på arngren.net som må til før du blir erklært sinnssyk og hvor grensen går til fra det som er sunn nettsurfing, skriver Sydney-avisen ikke om.

Ifølge Comon ble åtte dansker i 2005 - lenge før Twitter og Facebook - sendt til behandling og deretter kurert for sin avhengighet på Center for Ludomani. De hadde i gjennomsnitt brukt 30 timer i uka foran skjermen.

Psykologiprofessor Fanny Ducker fra Universitetet i Oslo er ikke like gira som Australian Psychological Society på å gjøre nettavhengighet til en slags offisiell lidelse.

- Jeg er skeptisk til å sette diganose på allverdens varianter av menneskelig atferd, sier hun.

- Men det er klart at vi mennesker har en kapasitet til å bli hekta på det meste her i verden, så det er klart man kan bli avhengig av nettet.

Mer vanlig med spill

Hun ser det kan være et problem om folk sitter ovedrevet mye på nettet, ikke i jobbsammenheng, men i privatlivet, i den grad at man er på nett bare for å henge på nett i stedet for å treffe andre mennesker.

- Det er klart det kan bli et problem i den grad det går utover noe og man velger bort andre relevante aktiviteter.

- Er det mye debatt om dette i psykologimiljøet?

- Det er noen som er mer opptatt av det enn andre i psykologimiljøet, men da har det ofte vært i forbindelse med spill eller knyttet opp mot visse deler av internettaktiviteter.

- Men du er altså skeptisk til å ha nettavhengighet som en egen diagnose?

- Jeg er skeptisk til å sette merkelapper på menneskelig atferd. Det blir en mer medisinsk diagnostisk tenkning, mens jeg er mer opptatt av å finne ut av hvordan ting utvikler seg og gjøre noe med det.

Les om:

It Bransjen