Er du elite-egoist, eller Linux-nerd?

Er du elite-egoist, eller Linux-nerd?

Ny studie mener dine Ipad-preferanser sier mye om deg som person.

Det er selskapet Mytype som via en undersøkelse har konkludert med at Ipad-eiere er ”egoistisk elite”, mens kritikere av nettbrettet er ”uavhengige nerder”. Dataen er hentet fra 20.000 nettbrukere.

Beskrevet med litt flere ord viser studien at Ipad-eiere har en tendens til å være velstående, sofistikerte, høyt utdannede og uforholdsmessig opptatt av forretningsliv og finans. Eierne skåret derimot dårlig i områder som altruisme (raushet/nestekjærlighet) og snillhet, derav Mytypes konklusjon om egoistisk elite.

- Ipad-eiere har seks ganger høyere sannsynlighet for å være veletablerte, velutdannede, maktsultne, overpresterende, sofistikerte, usnille og ikke-altruistiske 30 - 50-åringer, sier Tim Koelkebeck fra Mytype til Wired.com.

Selvstendige nerder

På den andre siden er det slik at 96 prosent av de som kritiserer Ipad ikke eier en selv, til tross for at de som nerder i utgangspunktet har større sannsynlighet for å gå til innkjøp av slike tekniske duppedingser – og mye større sannsynlighet for å ha meninger om Ipad.

- Denne gruppen har en tendens til å være selvdirigerte, unge mennesker, sier Koelkebeck, som mener gruppen interesserer seg for ting som spill, pc-er, elektronikk, vitenskap og internett.

En skulle tro at folk med interesse for videospill, pc-er, elektronikk, vitenskap og internett hadde interesse for en enhet som du kan spille på, som fungerer som en pc, er laget av elektronikk, drar nytte av vitenskap og lar seg koble mot internett. Men slik er det altså ikke, ifølge undersøkelsen.

Hvorfor? Ifølge Mytype er en av de største indikatorene på at du er en Ipad-kritiker at du foretrekker Linux. Og til og med Mac-brukere vil mer sannsynlig kritisere produktet enn en Windows-bruker. Kritikerne pleier å være unge menn, uten barn og uten interesse for familie.

Innebygge i kritikeridentitet

Hvordan har det seg så at det er egoistiske, usnille jobbnarkomane på jakt etter makt og prestasjoner dominerer blant Ipad-brukerne? Mytype ser for seg at en grunn kan være at skjermavhengige jobbnarkomane trenger en slik bekvem enhet til å nå sine mål, uansett hvor de måtte være.

Og for kritikerne mener Koelkebeck at det å kritisere Ipad nettopp kan være en identitetsuttalelse for en person som fremstår som uavhengig nerd. Den spesifikke typen nerd som kritiserer Ipad er Linux-elskende, uavhengig og beinhard teknologielsker.

- Som en allfarveis-, lukket enhet som i hovedsak er berømt for sin enkelhet i bruk og sin sexappell, står Ipaden for alt de ikke er, sier selslapet, via sin blogg.

Maktverktøy

Dessuten byr i utgangspunktet ikke Ipad-en på så mye nytt. Trykkskjerm finnes fra før, nettbrett finnes fra før. Ikke noe direkte nytt, teknologisk. Ipad-en fremstår som en forvokst Iphone for kritikernerden.

- Resultatet fra Mytypes Ipad-profilering viser at nettbrettet i større grad blir sett på som et maktverktøy for eliten enn som en ny dings for teknonerdene, skriver Mytype.

Selskapet tror ellers debatten rundt Ipad kanskje egentlig handler mer om debattantenes personlighet enn om Ipaden selv.

Undersøkelsen er gjennomført blant Mytypes 20.000 Facebook-brukere, og spørsmålene handlet om ting som personlighetstrekk, verdier og interesser.

På spørsmål om hvilken dødssynd Ipad-eiere og Ipad-kritikere har lettest for å begå, svarer Ipad-eierne begjær og fråtsing, mens kritikerne skårer høyest på grådighet.

Kjenner du deg igjen i karakterene som skisseres her? Hvem er du? Stem over, rop ut under!

It Bransjen