Er du en Mac-engel eller Linux-hater?

Er du en Mac-engel eller Linux-hater?

Har du sterke følelser for en spesiell teknologi, har du trolig it-PMS.

Det er litt av et forskningsfelt han har valgt seg, Kevin McReynolds.

Han forsker på PMS, eller it-PMS om du vil. Det er nemlig ikke premenstruelt syndrom han fordyper seg i, men snarere «Preferred Machine Syndrome», som han kaller det. Syndromet som gjør at Mac-entusiaster vil rase om du forsøker å presse en Windows-pc ned over hodet deres, og som gjør at Linux-entusiaster får frysninger på ryggen om de må installere Wine for å få kjørt Spotify.

- Et av mine første it-prosjekter var på et sykehus sent på 80-tallet. Vi skulle finne minimaskiner til å kjøre lønninger og pc-er som ledelsen skulle bruke, sier McReynolds til Computerworld.

Pc-er ble valgt fordi ledelsen ville bruke Lotus 123 og minimaskiner fra NCR fordi de var gode på å kjøre lønn.

- Etter at vi hadde rullet ut maskinene fikk jeg mye pes. En lab-teknikker mente vi burde valgt Apple, selv om Apple hadde ganske begrenset regneark-funksjon på den tiden, og en i sykehusledelsen mente vi burde gått for IBM på pc-siden, forklarer McReynolds.

In-grupper og ut-grupper

I hele karrieren siden den tid, har han observert sinne fra folk som er følelsesmessig bundet til en spesifikk maskinvare. Derfor har han nå bestemt seg for å se nærmere på fenomenet.

Han har ikke kommet så langt foreløpig. En bred undersøkelse er sendt til flere it-folk verden rundt, deriblant Computerworld-journalister i Norge, og McReynolds håper å være ferdig med dataanalysen i januar 2010.

- Så jeg kan ikke si så mye om funnene ennå, men andre forskere har observert at folk tenderer til å skape sluttgrupper (såkalte in-groups på engelsk, journ.anm.) og personer utelukket fra sluttgruppene (såkalte out-groups).

AMD-folk er på utsiden

McReynolds trekker frem Harley Davidson-fans som eksempel.

- Folk som kjører Harley Davison identifiserer dem selv med produktet, og de har til og med negativ slang for folk som ikke kjører Harley, for eksempel sier de at du kjører en «rice burner», som er en fornærmelse i miljøet.

Av it-relaterte ting, har forskere sett på maskinvaremiljøet, og da spesifikt prosessormiljøet.

- I miljøet miljøet til AMD og Intel, blir AMD definitivt definert som utelukket fra sluttgruppen, sier McReynolds.

- Basert på disse to studiene tror jeg folk har en foretrukket teknologi de vil velge.

Evangelisme som markedsføringsstrategi skaper PMS, tror McReynolds. Les mer på neste side!

Les om:

It Bransjen