E-tatoveringen med helsegevinst

E-tatoveringen med helsegevinst

En ny "elektronisk tatovering" kan skape en revolusjon innen pasientoveråking.

Amerikanske forskere har brukt denne enheten, som er tynnere og finere enn et menneskehår, til å overvåke hjertet of hjernen. Dette ifølge en studie i tidsskriftet Science, skriver BBC

Sensoren festes til menneskehud akkurat på same måte some en midlertidig tatovering, og kan beveges og strekkes uten og bli ødelagt.

Forskere håper nå at denne “tatoveringen” kan ertsatte andre større og uhåndterlige typer utstyr tradisjonelt brukt på sykehus verden over.

En masse kabler, ledninger, gele-belagte klissete pads og skjermer er i dag nødvendig for å overvåke og holde oversikt over pasienters vitale organer og generelle tilstand.

Forskere sier at dette kan virke belastende, for eksempel når en hjerte-pasient må bære med seg en diger monitor en hel måned av gange for at legene skal kunne fange opp eventuelle kardiale endringer.

Solceller

Denne tatoveringen inneholder ulike elektroniske deler som er laget av bølgede, slange-aktige komponenter, som takler godt og bli presses og strukket.

Enheten er liten, mindre enn 50 mikrometer tykk- mindre enn diameteren til et menneskelig hårstrå.

Sensoren er montert ved hjelp av vannløslige ark laget av plast. “Tatoveringen” blir børstet på huden med vann, på nøyaktig samme måte som en midlertidig tatovering.

Den fester seg til huden på grunn av attraksjonen mellom huden og et lag av polyester i bunnen av sensoren, på same måte som en firfisle kan “feste” seg selv til en vegg.

I undersøkelsene som ble gjort, ble tatoveringen brukt til å måle elektrisk aktivitet i benet, hjertet og hjernen. Den viste at målene og tallene fra den elektriske tatoveringen var “bemerkelsesverdig like” med målene utført av mer tradisjonelle metoder.

Forskere mener at denne nye typen teknologi kan brukes på en positiv måte med å erstatte mer tradisjonelle kabler og ledninger.

Forskerne sier at i og med at disse sensorene er mindre og oppleves som mer behagelige enn ved bruk av tradisjonelle metoder, kan det være en nyttig metode og bruke for eksempel på premature babier, men også på pasienter med søvnvansker, da de slipper og ha på seg ledninger gjennom hele natten.

Mer nøyaktige målinger

- Vi ønsker å forstå hjernens funskjoner og hvordan den fungerer i et naturlig miljø, og det går ikke det ann og se ut ifra en studie testet i et laboratorium, sier Professor Todd Coleman fra Universitet i Illinois.

- Den beste måten å gjøre dette på er å registrere nevrale signaler i naturlige omgivelser, med enheter og metoder som er så og si usynlige for brukeren.

Enheten har blitt testet og brukt i opptill 24 timer uten tap av funksjon eller hudirriatsjon.

Men det er noen problemer med lengre tids bruk, da huden stadig produserer nye hudceller. De på overfalten dør og blir børstet av, noe som betyr at en ny sensor må festes på minst hver fjortende dag.

Elektronisk hud

Når tatoveringen var festet til huden på halsen i et forsøk, var sensoren i stand til å oppdage og skille ulike ord, som “opp”, “ned”, “høyre”, “gå” og “stoppe”.

Forskere klarte og bruke denne samme sensoren til og kontrollere et enkelt dataspill.

- Vårt mål er å utvikle en elektronisk teknologi som kan integreres med huden på en måte som gjør den usynlig for brukeren”, sier professor i materialvitenskap ved universitetet i Illinois, John Rogers.

- Dette er en type teknologi som visker ut skille mellom elektronikk og biologi.

Professor Zhenqiang Ma, elektro-og dataingeniør ved universitetet i Wisconsin, hevder at denne teknologien kan overvinne de problemene som eksisterer i dag med store og lite hendige sensorer og apparater.

- En elektronisk tatovering vil bidra til å løse disse problemene og gjør jobben med overvåking mye lettere, pålitelig og uavbrutt. Denne (tatoveringen) har vist seg og være levedyktig og vil bidra til å holde kostnader nede for sykehus, sier han.

It Bransjen