Eget verksted gav storkontrakt

Eget verksted gav storkontrakt

PROFIL: StartIT fikk storkontrakt med landets rikeste fagforening mye takket være eget serviceverksted.

StartIT feiret i begynnelsen av juni ti år på Hillevåg ved Kilden kjøpesenter i Stavanger. Køen var lang da forhandleren åpnet dørene, og bare i løpet av den første timen omsatte de for over 100 000 kroner.

I forkant av feiringen hadde StartIT slått på stortromma med kampanjer i form av helsider i Stavanger Aftenblad og dobbeltsider i Rogaland avis. Det hadde de greid takket være god støtte fra alle de viktigste leverandørene.

Men forhandleren har allerede markert seg godt i lokalmiljøet. Spesielt har de brukt bedriftssalg for å få fart på salget til privatkundene. Blant annet har StartIT etablert en ordning der de deler ut et fordelskort til ansatte hos de store bedriftskundene. Kortet gir dem rabatterte priser på datautstyr om de kjøper privat i butikken eller via StartITs nettbutikk.

- Når bedriftene kjøper varer får de ansatte fordeler. Det er blitt ufattelig godt mottatt, forklarer Simonsen.

Mange rike fagforeninger

Han ser ikke bort fra at dette var en medvirkende årsak til at StartIT ble valgt da Rosenberg Verfts Klubb, en av de rikeste fagforeningsklubbene i landet, skulle handle hjemme-pc-er til medlemmene. Fagforeningen brukte over 7 millioner kroner fra sin velfylte klubbkasse for å tilby gratis pc.

Rosenberg Verfts Klubb ble kanskje landets rikeste fagforening da Rosenberg Verft ble kjøpt opp av Bergen Yards ASA. Da tjente klubben om lag 83 millioner kroner på å selge aksjer i verftet. En fristende sum å dele ut til medlemmene, men loven forbyr fagforeninger å ta ut verdier i kontanter eller betale utbytte. Men det er ingenting som hindrer en fagforening i å hjelpe medlemmene og gi dem opplæring og kunnskap, for eksempel innen it.

Da klubben prioriterte å kjøpe inn pc-er og holde kurs for medlemmene var det StartIT som fikk leveransen på 400 pc-er i sterk konkurranse med en rekke større aktører.

- Vi er kjent for å ha en butikk med god service,og derfor vant vi, sier administrerende direktør Per Simonsen i StartIT, som benytter anledningen til å oppfordre andre til å se på klubber og organisasjoner i nærheten som har penger på bok og medlemmer med behov for hjemme-pc og opplæring.

Dette gjelder særlig fagforeninger med en stor andel eldre medlemmer som setter pris på personlig og lokal service. For det er nettopp service som står sentralt i strategien til StartIT. Fire av de fjorten ansatte i selskapet arbeider på verkstedet med reparasjoner.

Kjedene forhandleren konkurrerer mot sender pc-ene videre til reparasjon når noe er galt. Med et eget verksted har StartIT en fordel fordi de greier å fikse problemene langt kjappere, mener Per Simonsen.

- Vanligvis kan vi utføre reparasjonen og levere maskinen tilbake til kunden innen fem dager. Dette gjelder ikke bare maskiner som er kjøpt her, men også maskiner som kommer fra kjedene eller andre konkurrenter.

Verdifull distributørstøtte

StartIT ble etablert i 1999, og fusjonerte i begynnelsen av 2008 med Companiet. Forhandleren omsatte i fjor for 32 millioner kroner. Driftsresultatet havnet rundt null grunnet kostnader knyttet til sammenslåingen. Hittil i år har omsetningen vokst med 15 prosent og mye takket være avtalen med Rosenberg Verfts Klubb.

Avtalen ville vært vanskelig å inngå uten støtte bakover i verdikjeden.

- Uten verdifull hjelp fra Hattelco ville det vært vanskelig å håndtere en så stor ordre. De har hjulpet oss å skreddersy tilbudet og leverer maskinene med ferdig oppsett og programvaren ferdig installert, sier Simonsen.

For resten av omsetningen så går størsteparten over disk. Nettbutikken er også en viktig del av virksomheten selv om den mest fungerer som et oppslagsverk før folk handler i butikken.

Den blir også mye brukt av kundene med fordelskortet. Her kombineres netthandelen med det lokale ved at kundene kan bestille på nettet og hente varene i butikken.

LES OGSÅ: Vinn 7 500 kroner

It Bransjen