Eksplosiv tynn-vekst i Norge

Eksplosiv tynn-vekst i Norge

Det europeiske markedet for tynne klienter hadde en sterk vekst på 17 prosent i fjor. I Norge var veksten på formidable 50 prosent.

Nesten 1,2 millioner tynne klienter ble sendt ut på det europeiske markedet i fjor, og flest havnet i Storbritannia og Tyskland. Wyse og HP har til sammen over halvparten av det europeiske markedet, mens Neoware, som ikke distribueres i Norge, holder tredjeplassen selv om de mister markedsandeler, viser en fersk rapport fra analyseselskapet IDC.

De minste produsentene viser størst vekst, og IDC forventer fortsatt vekst for tynne klienter i årene fremover, selv om det fortsatt er å betrakte som et nisjeprodukt.

Lite marked

I Norge viste fjorårstallene en formidabel vekst, og flere store salg gjorde at den totale veksten ble på over 50 prosent, sammenlignet med 2005. Sverige og Danmark kan til sammenligning kun vise til en moderat vekst på under 10 prosent.

LES OGSÅ: Tynne klienter fra HP

- Det nordiske markedet for tynne klienter er et lite marked. Derfor kan små ordrer gi kraftige utslag. Når det er sagt, skiller Norge seg ut med en markant vekst, sier analytiker Karsten Fogh Ho-Lanng i IDC.

Norges største

Commaxx er Norges største distributør av tynne klienter, og har blant annet Citrix, VMware, og Wyse i sin produktportefølje. Administrerende direktør Geir-Rune Dyrseth har tidligere hatt store leveranser til det offentlige, men mener veksten nå i hovedsak kommer blant mindre aktører i det private næringsliv og blant større driftsoperatører.

- Markedet vokste kraftig i fjor og fortsetter å vokse i år, blant annet på grunn av en kraftig vekst i smb-markedet. Stadig flere får øynene opp for hvor mye gunstigere det kan være å bruke tynne alternativer, kontra pc-er som er dyre å vedlikeholde og må skiftes ut mye oftere, sier Dyrseth.

Han påpeker også at tynne klienter bruker vesentlig mindre strøm enn pc-er, har svært lang levetid, tar liten plass og støyer lite. I tillegg gir de bedre sikkerhet mot datatyveri og virusangrep, mener han.

- Både klientene og Citrix-funksjonaliteten har også blitt såpass kraftig at slike løsninger er et fullgodt alternativ for de fleste, mener Dyrseth.

LES OGSÅ: Citrix satser på forhandlerne

It Bransjen