Elektron kapret på film

Elektron kapret på film

Før første gang i historien har noen klart å filme et enkelt elektron.

Filmen viser et elektron som beveger seg på en lysbølge like etter det har forlatt et atom. Dette er første gang et elektron har blitt filmet. Forskningen som ligger bak er presentert i tidsskriftet Physical Review Letters, skriver Physorg.com.

Tidligere har det vært umulig å fotografere elektroner siden den ekstremt høye farten de får resulterer i uskarpe bilder.

For å kunne kapre dem på film, er det nødvendig med ekstremt korte lysglimt. Slike var tidligere ikke å oppdrive, men ved å bruke en nyutviklet teknologi som genererer korte lysglimt fra intense laserlys har forskere ved Universitetet i Lund i Sverige klart å filme et elektron i bevegelse for første gang.

- Det tar omtrent 150 attosekunder for et elektron å bevege seg rundt kjernen av et atom. Et attosekund er 10 –18 sekunder langt. Eller sagt på en annen måte: et attosekund kan relateres til et sekund slik et sekund kan relateres til universets alder, sier Johan Mauritsson, assisterende professor i atomfysikk ved Universitetet i Lund.

Ved hjelp av en annen laser har forskerne også klart å styre elektronets bevegelse slik at de også kan filme kollisjonen mellom et elektron og et atom.

Se filmklippet her.

Les om:

It Bransjen