- En ny æra innen distribusjon

- En ny æra innen distribusjon

Breddedistributørene tror på et sunnere bedriftssalg i 2010. Men produsentene kan bidra til å bremse veksten.

De siste årene har vært tøffe for breddedistributørene, men i løpet av 2009 har farten i markedet tatt seg opp. Øyvind Sæther i Tech Data har likevel ingen fantastiske forventninger til 2010. Han tror det vil ta tid før totalmarkedet tar av.

- Vi tror at det kommer til å være tregt i privatmarkedet i første halvår, men at det offentlige kommer til å være sterkt gjennom hele 2010, og at privatmarkedet vil få et løft sammenliknet med andre halvår i fjor, sier Sæther.

- Men vi har lagt opp til vekst, og den kommer vi til å ta fra de vi konkurrerer med.

Lars Seeberg i Itegra har på sin side ganske positive utsikter til 2010.

- Når vi ser på makrobildet i den bobla vi lever i i Norge, ser vi at noe den av usikkerheten som har vært begynner å løsne. Spesielt i julehandelen er det lite som tyder på at det er trange tider. Det tror vi vil fortsette i 2010, sier han.

Bedriftssalget tar seg opp

Seeberg forteller at konsumentmarkedet for Itegras del har vært ganske bra i år, mens bedriftssalget flatet ut og stagnerte i løpet av året.

- Men enn så lenge ser det jo ut som om renta vil holde seg lav. Det gjør sitt til at bedrifter begynner å tenke på å investere igjen, og her tror vi salget vil ta seg opp fra vårparten av.

Også Øyvind Sæther forventer en økning i bedriftssalget. Han viser til tall fra analysebyrået IDC, som forventer at antallet solgte pc-er vil øke med 10 prosent samtidig som snittprisene vil falle med 10 prosent.

- Avhengig av hvilken valuta du bruker vil totalmarkedet på pc gå ned med 4 til 5 prosent. Men en vekst i antall enheter vil vi oppleve som positivt, ettersom vi har en miks som er mer konsentrert rundt bedriftsmarkedet, sier Sæther.

Seeberg mener spesielt solid state disk-teknologien, eller flashlagring, vil være interessant for Itegra når den kommer for fullt. Et annet område distributøren satser på er hjemmekino og hifi-systemer.

- Det selges det vanvittig mye av for tiden. Etterhvert som led-teknologien, både flat-tv-er og projektorer går ned i pris, vil det komme et stort løft her, sier han.

Konsolideringen fortsetter

I vår la blant annet Ingram Micro ned sin breddevirksomhet, før de i november vendte tilbake i atskillig mindre skala. Distributørene tror endringene og konsolideringene i distributørleddet vil fortsette.

- Vi ser nok for oss at det også i 2010 vil skje ting på distributørsiden. Det er flere som har hatt det rimelig tøft gjennom hele året og som skal gjøre opp fasit ved utgangen av desember, sier Øyvind Sæther.

Lars Seeberg peker på en utvikling der mange produsenter nå velger å inngå bredere distribusjonsavtaler med de mest toneangivende distributørene. En slik avtale kan for eksempel gjelde hele Europa.

- Dette ser vi allerede nå at en del produsenter er i ferd med å gjøre. Det er ikke positivt for noen, spesielt ikke smb-forhandlere og distributørene som allerede sliter med å tjene penger, sier Seeberg.

Han tror distributørene etterhvert vil måtte forholde seg til helt andre vilkår og et marked som det kanskje ikke er mulig å leve av.

- Vi sitter midt oppi det nå med en del produsenter. Jeg tror dette bare er starten på en ny æra innen distribusjon, sier Seeberg.

Les om:

It Bransjen